open-navfaktor-logo
search
Veznjak u Turskoj
Hajradinović za Faktor: Kao dijete sam ga gledao na TV-u, danas dijelimo svlačionicu
Hajradinović je treći najbolje ocjenjeni igrač Super lige s prosječnom ocjenom 7.53. Ispred njega su samo Guilherme (7.68) iz Malatyaspora i Trabzonov Jose Sosa (7.61), a u stopu ga prati neizostavni član Zmajeva Edin Višća (7.52)
29.10.2019. u 21:34
get url
text

Gol i asistencija u gostujućoj pobjedi nad Göztepeom (4:1) samo su potvrdili zbog čega je Haris Hajradinović ove sezone jedan od najboljih igrača turske Super lige. Zahvaljujući odličnoj partiji bivšeg mladog reprezentativca Bosne i Hercegovine Kasimpasa je upisala treću pobjedu u devet ovosezonskih kola.

Ofanzivni 25-godišnji veznjak koji je ponikao na Grbavici u dosadašnjem dijelu karijere, osim Premijer lige BiH, imao je priliku igrati u najjačim fudbalskim rangovima Hrvatske, Slovačke, Belgije, Norveške, a od prošle zime stanovnik je Istanbula.

Hajradinović kaže kako turski šampionat ima svoje specifičnosti.

- Turska liga je specifična na svoj način, organizovana je, dosta je medijski praćena, igra se prilično agresivan i ofanzivan fudbal - kaže Hajradinović na početku razgovora za Faktor.

Ambiciozni gazda

Kasimpasa nije u rangu turskih velikana i gradskih rivala Galarasaraya, Fenerbahčea i Bešiktaša, a po rezultatima posljednjih sezona je i iza Bašakšehira, kluba bh. reprezentativca Edina Višće. Ipak, "desetka" ovog kluba o svom timu može reći samo ono najbolje.

- Stvarno mogu reći da je Kasimpasa po organizaciji i konstrukciji kluba na visokom nivou. Ima sve što treba da ima jedan veliki klub, od organizacije, do treninga, ishrane. Zaista nemam nijednu lošu riječ da kažem u vezi s klubom. Sve je na vrhunskom nivou - objašnjava Hajradinović.

Iako Kasimpasa poslije devet odigranih kola zauzima tek 11. poziciju, Hajradinović tvrdi kako su ambicije vlasnika kluba mnogo veće i ozbiljnije, pogotovo za sljedeću sezonu. Ipak, sedam bodova zaostatka za vodećim Alanyasporom nije velika razlika, a još je manja za timovima koji konkurišu za pozicije koje sljedeće sezone vode u Evropu.

- Gazda kluba izrazio je želju da ostvarimo plasman u Evropu naredne sezone, tako da ćemo učiniti sve kako bismo ispunili taj cilj - ističe fudbaler koji se zahvaljujući odličnom nastupu protiv Göztepea našao u idealnom timu kola prema izboru portala Sofascore.

Bio je to čak četvrti put da je izdanak Željine omladinske škole našao svoje mjesto među najboljim pojedincima u devet ovosezonskih rundi turskog šampionata. Uz to, Hajradinović je treći najbolje ocijenjeni igrač Super lige s prosječnom ocjenom 7.53. Ispred njega su samo Guilherme (7.68) iz Malatyaspora i Trabzonov Jose Sosa (7.61), a u stopu ga prati neizostavni član Zmajeva Edin Višća (7.52), pa je jasno da su bh. fudbaleri u centru pažnje turskog fudbala.

- Drago mi je kada se priča o našim igračima u stranim ligama. To može da bude samo dodatni podsticaj i za mene u budućnosti - naglašava fudbaler koji je u devet ovosezonskih nastupa postigao dva gola i upisao dvije asistencije.

Kasimpasa je u januaru ove godine za Hajradinovićeve usluge Osijeku platio 2,5 miliona eura, a bh. veznjak već odavno opravdava novac koji je za njega plaćen.

-Trenutno sam u Kasimpasi i potpuno sam skoncentrisan na igre u klubu. Transfer ili odlazak dolazi prirodnim putem, ali trenutno ne razmišljam o tome, no jasno je da će vjerovatno i za to nekad vrijeme doći - naglasio je Hajradinović, čiji se klub može pohvaliti jednim od najboljih i najmodernijih trening-kampova, ne samo u Turskoj nego i u Evropi.

Od ove sezone bh. veznjak svlačionicu dijeli s portugalskim napadačem Ricardom Quaresmom. Iskusni 36-godišnji Portugalac dugo vremena je važio za jednog od najboljih driblera u svijetu fudbala, a od igrača koji je bio na vrhu Evrope sa reprezentacijom i klubom se uvijek ima šta čuti i naučiti.

- Naravno da je čast igrati sa igračem kakav je Quaresma koji ima mnogo iskustva i koji može dati dobar savjet. Kao dijete sam ga gledao na televiziji, a danas dijelimo svlačionicu. To vam je fudbal - priča Hajro, koji ovaj nadimak vuče još iz omladinskih dana.

Iako će tek godina kako se vezao za Istanbul, kaže da se poprilično brzo navikao na životu u gradu na Bosforu.

- Navikao sam se već na Istanbul. Grad je prevelik, kao da je riječ o državi. Iskren da budem, mnogo mi je pomoglo to što ovdje imam familije - priznaje naš sagovornik.

Uzaludni pozivi Makedonaca

Haris je 1994. godine rođen u Prilepu (Sjeverna Makedonija), a uprkos tome igrao je za juniorsku i mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Ako je suditi prema onome što kaže, Hajradinović zna recept kako "dogurati" do svlačionice A selekcije naše zemlje, iako već duže vrijeme iz Makedonije stižu upiti na njegovu adresu.

- Želja naravno postoji i to ogromna. Igranje za nacionalnu selekciju je ispunjenje sna svakom igraču. Igram, treniram, nastojim svakog dana biti sve bolji, a na selektoru je koga će zvati - poručio je Hajradinović na kraju razgovara za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.