open-navfaktor-logo
search
Nakon snimka
Hamza: Inspektor je utvrdio da lavica Piolina nije neuhranjena, veća je od svoje majke
Društvene mreže prije nekoliko dana preplavile su slike lavice Pioline kako jedva stoji na nogama u Zoo vrtu Pionirska dolina u Sarajevu. Danas je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo bila u Pionirskoj dolini, potvrdili su nam u KJKP Park, koje upravlja ZOO vrtom Pionirska dolina.
12.08.2020. u 16:19
get url
text
Lavica Piolina

Navode kako je inspektor konstatovao da lavica ima poteškoće kod kretanja, da nije neuhranjena.

Inspekcija nije uočila promjene na Piolini

- Prema zapisniku inspektora koji vam možemo dati na uvid u prostorijama našeg preduzeća jasno stoji: "Konstatujem da lavica ima poteškoće prilikom kretanja, ta da ista nije neuhranjena kako stoji u prijavi, te da je ista veća visinom od svoje majke koja s njom i boravi". Inspektor konstatuje da se u škrinjama nalazi oko 250 kilograma goveđeg i pilećeg mesa, a da je po normativu istaknutom uz boks životinje vidljivo da jedan lav dnevno dobija sedam kilograma mesa. Također u zapisniku inspekcije stoji: "U okviru boksa gdje lavovi borave nalaze se i posude s vodom gdje lavovi imaju konstantno i pristup istoj. U momentu nadzora inspekcija nije uočila promjene na lavici Piolini, kao ni na dva druga lava - navodi Aldijana Hamza, stručni saradnik za informiranje KJKP Park.

Piolina s majkom kada je imala godinu dana 

S obzirom da su pojedini posjetioci Pionirske doline konstatovali da ni medvjedica Aida ne izgleda bolje od lavice Pioline, te da se iz mnogih nastambi širi neprijatan miris, zatražili smo pojašnjenje u "Parku".

- Medvjedica Aida je dobrog zdravstvenog stanja, dobro napreduje, navikla se na svoju novu nastambu i svakako kao i za ostale životinje, svi koji su zainteresirani mogu doći i provjeriti naše navode, kao i provesti vrijeme s nama dok hranimo životinje, njegujemo ih, liječimo ih ili čistimo njihove nastambe. Mi smo u tom segmentu potpuno transparenti, a to mediji i udruženja s kojima radimo znaju. Mirisi koji se "osjete" u nastambama su sasvim prirodni i realni, jer u nastambama borave životinje, a osim bioloških potreba one svoju teritoriju označavaju na taj način, imaju određena lučenja žlijezda kojim štite svoja krzna i slično - odgovorila nam je Hamza.

Upitali smo koliko se veterinara brine za životinje, odnosno, radnika za hranjenje životinja, i čišćenje nastambi.

Svi nalazi životinja se nalaze i na Veterinarskom fakultetu

- Pionirska dolina i zoo vrt ima veterinarski tim kojeg čini doktor veterine, tri veterinarska tehničara i osam hranilaca (srednja stručna sprema) koji su isključivo nadležni za medicinsku brigu i njegu životinja, njihovu ishranu, liste jelovnika, liječenje, stanje u nastambama i to je isključivo njihov posao. Dio našeg tima je i naš bivši uposlenik, dr. veterine čija iskustva dugogodišnjeg rada i sada koristimo jer je on neko ko je 20 prethodnih godina bio na čelu tima, koji je većinu trenutnih životinja pratio u transportu ili prilikom rođenja u našem zoo vrtu, pratio njihovo odrastanje i razvoj. Preduzeće Park i sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu i Veterinarskom stanicom KS ima potpisane ugovore o saradnji i sve analize, laboratorijske pretrage, pregledi i specijalistične analize rade upravo ove institucije - navodi Hamza i dodaje:

- Svi nalazi i dokumentacija o zdravstvenom stanju životinja u našem zoo vrtu nalaze se i na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Lavica Piolina ima problem u razvoju od kraja 2014. godine, od povrede koju je zadobila od majke lavice. Poteškoća u razvoju je vidljiva već gotovo šest godina, a 2016. je rađen i prvi CT upravo iz tih razloga kada je u našoj zemlji boravila grupa talijanskih doktora veterinara. Broj osoba koje se brinu o higijeni nastambi, čišćenju, provjetravanje i ostalom u zoo vrtu trenutno je osam radnika, a svaka nastamba čisti se do dva puta dnevno.

VEZANI TEKST- Iz Parka tvrde da ima posebnu njegu: Nije tačno da je lavica zlostavljana, Piolina ima poteškoće u razvoju i kretanju

Dodaje da Pionirska dolina raspolaže sa potrebnom količinom hrane za životinje.

- Pionirska dolina i preduzeće Park raspolažu dovoljnim količinama hrane, lijekova, vode i svega potrebnog. Nismo imali problema ni tokom pandemije korona virusa od marta do maja. I u situaciji kada je prošle godine prijetila opasnost od blokade računa vezana za tužbe radnika, osigurali smo putem Vlade KS alternativne načine, odnosno mogućnost finansiranja ishrane da u slučaju blokade računa i činjenice da i radnici ne dobiju platu, ipak ishrana i novac za ishranu i liječenje životinja nikada ne bude dovedeno u pitanje. Na svu sreću uspjeli smo riješiti taj problem i ni tada finansiranje ishrane životinja nije bilo dovedeno u pitanje. Inače hrana za sve životinje osigurana je od certificiranih dobavljača s kojima preduzeće Park ima potpisane ugovore - rekla je.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ovo nije humano, pa hocemo li i na ovo zazmiriti? @opcinacentarsarajevo @dnevniavaz @faktorba @senzacijaa @crnahronikabih @crna_hronika.info

Objavu dijeli sarajevske ulice (@sarajevske.ulice)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.