open-navfaktor-logo
search
Javnost zbunjena
Haos u rukometnoj Premijer ligi BiH: Koliko klubova napušta elitu?
Pravi haos vlada u rukometnoj Bosni i Hercegovini, a u vezi s Premijer ligom naše zemlje.
12.04.2023. u 12:30
get url
text

Tačnije, u vezi je s odlukom o tome koliko ekipa će napustiti elitni rang bh. rukometa.

Upravni odbor RSBiH prošle godine na početku sezone jednoglasno je donio odluku da će iz muške Premijer lige BiH u sezoni 2022/23 ispasti pet ekipa. Međutim, u toku sezone pokrenuta je inicijativa iz Rukometnog saveza RS o poništavanju ovakve odluke, a navodno je Nadzorni odbor RSBiH 7. aprila tu odluku poništio, što bi značilo da ispadaju tri kluba.

Ipak, čini se da se sada dogodio novi obrt. U javnosti se pojavilo navodno saopćenje dijela Upravnog odbora RSBiH za kojeg Bljesak piše da su ga potpisali: Slobodan Zadro, Kenan Magoda, Zoran Trlin, Emir Dautović, Branko Vukojević, Nedim Musić, Dario Pušić i Haris Galijašević.

U njemu se demantuje ranije odluka Nadzornog odbora i najavljuje disciplinski postupak.

- Ovim putem želimo informisati javnost da se takmičenje u PLBiH za rukometaše i rukometašice, provodi prema Propozicijama takmičenja koje je na temelju svojih nadležnosti, poštujući sve normativne akte RSBiH, usvojio UO RSBiH i da nema i neće biti nikakvih odstupanja od usvojenih Propozicija.

Također, ističemo da su dezinformacije koje su se pojavile u javnosti o promjenama broja ekipa koje će na kraju sezone napustiti Premijer ligu, plod neovlaštenog i nenadležnog predstavljanja, preglasavanja i ličnih stavova pojedinaca, te da nemaju uporište niti u jednom normativnom aktu RSBiH.

S obzirom na to da je plasiranje ovih dezinformacija u javnosti izazvalo uznemirenost i zbunjenost, te s obzirom na to da su navedene dezinformacije plasirane s potpisom osobe koja se lažno predstavlja kao predsjednik Nadzornog odbora RS BiH, mi dolje potpisani pokrećemo disciplinski postupak protiv istog.

Žalosti činjenica da su pojedini članovi UO RSBiH koji su bili glavni zagovornici usvajanja Propozicija s ovakvim odredbama oko broja klubova koji napuštaju Premijer lige BiH na kraju sezone, odjednom zbog stanja na tabelama, postali glavni protivnici primjene Propozicija.

Želimo informisati rukometnu javnost da su Propozicije takmičenja Premijer lige BiH u obje konkurencije, usvojene temeljem svih normativnih akata RSBiH, jednoglasno od svih članova UO RSBiH i da su kao takve obavezujuće za sve učesnike takmičenja - piše u saopćenju kojeg je navodno potpisalo osam članova UO RSBiH.

O spomenutom saopćenju za javnost na zvaničnoj stranici RSBiH nema ni slova. S druge strane, generalni sekretar Nedim Arnautović nije odgovarao na naše pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.