open-navfaktor-logo
search
Antikorupcijska akcija
Hapšenja širom Hrvatske, osumnjičen i direktor groblja
Uskok i policija potvrdili su da su zbog koruptivnih krivičnih djela na dubrovačko-neretvanskom, zagrebačkom i primorsko-goranskom području uhapsili pet osoba.
14.07.2021. u 10:42
get url
text

Policija je potvrdila da Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s Uskokom provodi kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno pet osoba, javlja Hina. 

Uskok je izvijestio da se hapšenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u saradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Navedene radnje provode se u odnosu na pet osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna krivična djela.

Uskok je najavio da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravovremeno obavijestiti javnost. Među uhapšenima je navodno bivši direktor zagrebačkih Gradskih groblja Patrik Šegota koji je kako javljaju mediji uhapšen u Dubrovniku te je na putu za Zagreb gdje ga očekuje istraga, a u toku su i pretresi.

U novembru prošle godine Šegota je podnio ostavku, izvijestio je tada Zagrebački holding, nakon što su mediji otkrili aferu s kućicama na Mirogoju gdje su tek novoosnovane firme za prodaju cvijeća, svijeća i suvenira na rok od 10 godina dobile atraktivne lokacije.

Mediji su problematizirali što su sve četiri firme osnovane samo deset dana prije raspisivanja konkursa koji je trajao tek četiri radna dana a na kojem su ponudile istu cijenu od 3.510 kuna (blizu 900 KM) mjesečno.

Hapšenje je uslijedilo nakon antikorupcijske akcije u kojoj je uhapšeno više osoba povezanih s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, među kojima i glavni direktor HRT-a Kazimir Bačić.

Prvog jula Uskok i policija nastavili su s antikorupcijskom akcijom u kojoj je uhapšeno 10 osoba, osam poduzetnika i dvoje gradskih zaposlenika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.