open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo u SBiH
Hasić nije prošao u Dom naroda FBiH: Tražit ću da SBiH promijeni kurs po pitanju formiranja Vlade FBiH
Asmir Hasić, zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK), bio je na listi za Dom naroda Federacije BiH koja je dobila četiri glasa u Klubu Bošnjaka. S obzirom da je četiri glasa dobila i lista s Damirom Šišićem iz Stranke demokratske akcije (SDA), žrijeb će odlučiti hoće li u Dom narioda FBiH Hasić ili Šišić.
21.11.2022. u 14:59
get url
text

- Ovo glasanje bilo je u dogovoru sa koalicionim partnerima, a ja ću kao predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Skupštini TK, tražiti od predsjednika stranke Semira Efendića da zauzme malo drugačiji kurs kada je u pitanju federalna politika i sklapanje Vlade FBiH - rekao je Hasić.

TK će u Domu naroda FBiH predstavljati Muamer Zukić iz Stranke demokratske akcije (SDA), Senad Alić iz Pokreta demokratske akcije (PDA) koji djeluje kao nezavisni zastupnik, jer je podržao skupštinsku većinu koju predvodi SDA, Dževad Hadžić iz Socijaldemokratske partije (SDP) te Izen Hajdarević iz Naroda i pravde (NiP).

Očito je Hasić imao dogovor sa kolegama iz "Osmorke" da će direktno proći u Dom naroda FBiH, ali se to nije desilo. Iz ove grupacije stranaka očekivano je prošao Dževad Hadžić iz SDP-a, koji ima šest bošnjačkih zastupnika, a za izbor je potrebno pet. Izabran je i Izen Hajdarević iz Naroda i pravde, koji je pored svog, morao dobiti i glasove zastupnika iz SDP-a, Naše stranke, Pokreta demokratske akcije i Emira Begića iz Socijaldemokrata BiH.

- Ako imamo koalicione partnere s kojima razgovaramo na višim nivoima smatram da bi to trebali spuštati i na niže nivoe. Ovdje u TK nije bio takav slučaj i iz tog razloga ja tu tražiti da SBiH zauzme drugačiji kurs o vlasti u FBiH i vođenju federalne politike - zaključio je Hasić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.