open-navfaktor-logo
search
Reakcija
HNS BiH: Izetbegovićevi istupi nisu put prema bilo kakvom kompromisu
Nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine oglasio se u nedjelju saopćenjem za javnost u kojem poručuju predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću da se "legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ne može nikome davati ili ne te da je to ustavna obveza potvrđena u svim presudama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava".  
21.11.2021. u 21:05
get url
text

- U posljednjih mjesec vremenskog okvira za postizanje konačnog političkog dogovora u rješavanju svih diskriminacija te svih neustavnih anomalija Izbornog zakona u cilju potvrđivanja evropskih vrijednosti, gospodin Izetbegović pomiče (vlastite) granice u javnom i medijskom prostoru.

Uz elementarno nepoznavanje historijei i mitomanske poruke, ratnohušačko isticanje planova o kojima priča kao o nečemu sasvim normalnom, negiranja ratnih zločina i pokolja, on nastavlja promovirati "našu Bosnu i Hercegovinu u svijetu kao "amanet i babovinu'" kao SDA-ov begovat gdje će, ni manje ni više, on nekome nešto dati. To je valjda ta državna suverenost i dominacija kako ju promišlja unitaristička bošnjačka politika.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Ako HDZ ne bude spreman na kompromis, onda neće dobiti ništa, Dodik ne može pobijediti

Ukoliko su ove poruke pokušaj jačanja nekakve pregovaračke pozicije, iz HNS-a poručuju da ucjene nisu nešto što zajedništvo hrvatskog naroda može zastrašiti.

Ukoliko je ovo predizborni mitomanski skup, samo nastavite lažima obmanjivati vlastiti narod. Gospodine Izetbegoviću, negiranje nečijeg identiteta je kulturocid. Ovakve poruke u jednom višenacionalnom društvu produbljuju podjele i ovo društvo vode u dodatnu nestabilnost - navodi se u saopćenju

Iz HNS-a Pozivaju Izetbegovića da preuzme odgovornost i "prestane trovati svoj vlastiti narod".

- To nije put prema bilo kakvom kompromisu. Bosna i Hercegovina nije privatni begovat bilo koga. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda se ne može nikome davati ili ne, to je ustavna obveza potvrđena u svim presudama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava- poručuli su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.