open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Hoće li konobari plaćati stručni ispit oko 1.000 KM: "U Goraždu rade za 200 ili 300 KM"
Danas je na Zastupničkom domu usvojen Nacrt zakona o ugostiteljstvu, a u raspravi je učestvovao i zastupnik Dževad Adžem koji je kazao da se treba baviti problemom minornih plaća u ugostiteljstvu 
24.09.2019. u 15:02
get url
text
Parlament FBiH

Današnjem usvajanju Nacrta zakona o ugostiteljstvu na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH prethodila je rasprava zastupnika. Bilo je zastupnika kojima je zasmetalo da se u zakonu traži da budući konobari polažu određeni stručni ispit koji košta oko 1.000 KM, kako bi mogli raditi u hotelima sa četiri ili pet zvjezdica.

Sanela Prašović (SBB) je mišljenja da je takvo obrazovanje budućih kadrova za konobare potrebno i da se drugačije osoblje zaposleno u ugostiteljstvu odnosi prema gostima u evropskim zemljama, a drugačije kod nas.

Dževad Adžem (DF) je također iznio mišljenje.

- Govorimo o sistemu dualnog obrazovanja koje od budućih kadrova čini topovsko meso, metu razvijenim zemljama. Ne znam kako je tamo po "hiltonima", ali znate li kolika su primanja konobara ovdje? Maskirne uniforme nose djeca koja konobarišu u Goraždu. Rade za 200-300 KM. Tim problemom se treba ozbiljnije pozabaviti. Ponavljam, dualno obrazovanje popunjava radna mjesta u Evropskoj uniji - naglasio je Adžem.

Nakon rasprave, Nacrt zakona o ugostiteljstvu je usvojen i poslužit će kao osnova za donošenje prijedloga zakona, a uslijedit će i javna rasprava o zakonu u narednih 60 dana. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.