open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Hoće li SDP izgubiti Gradsko vijeće: Formiran blok stranaka ključan za formiranje većine u Tuzli
U Tuzli je formiran neformalni blok tri stranke, koje imaju četiri vijećnika u Gradskom vijeću Tuzle, saznaje Faktor iz više izvora. Kako sada stvari stoje, bez ova četiri vijećnika bilo kome će biti veoma teško okupiti većinu.
24.12.2020. u 15:20
get url
text

Zajedno će djelovati vijećnik Naše stranke Omer Berbić, Stranke za BiH Admir Čavalić i vijećnice Platorme za progres Selma Ćatibušić i Esana Kavazbašić-Huskanović. Saradnja ovih stranaka, kako saznajemo, napravljena je na programskim principima, a u skladu s tim principima će biti donesena odluka s kim će ove stranke sarađivati.

Većinu okupljaju SDP i SD

Većinu u Gradskom vijeću Tuzle, koja minimalno mora brojati 16 ruku, pokušavaju okupiti SDP, koji ima osam vijećnika, ali i Socijaldemokrate koji imaju četiri vijećnika.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Slađan Ilić, već poslovično, nije dogovarao na naše pozive. Gradsko SDP se, inače, veoma malo oglašava, a gradonačelnik Jasmin Imamović, u medijima je u više navrata najavljivao da će sakupiti stabilnu većinu, naglasivši da neće ići u saradnji s SDA i HDZ-om, jer tako nalažu odluke organa SDP-a.

Sabiha Mujkanović-Mujačić iz SBB-a, koji ima tri vijećnika, kaže da niko još nije uputio zvaničan poziv za razgovore, a isto nam je potvrdio Mahir Mešalić predsjednik Gradskog odbora DF-a Tuzla.

Međutim, nezvanično saznajemo da SDP kontaktira vijećnike iz drugih stranaka, bez zvaničnih razgovora sa stranačkim organima.

Podsjećamo, SDP nakon prošlih lokalnih izbora, potpuno eliminirao DF iz Grdaskog vijeća, a kasnije su im veoma dobro došle ruke bivših SDA-ovaca, koji su napustili stranku nakon razlaza SDA i Mirsada Kukića, da do kraja mandata, kako-tako, održe većinu. Stoga ne iznenađuje da isti recept pokušavaju primjeniti i ovoga puta.

S druge strane predsjednik SD-a Enver Bijedić, ne krije da intenzivno radi na formiranju većine.

- Imali smo sastanak s predstavnicima SBiH, Naše stranke i Platorme za progres o programskim ciljevima. U subotu je u Tuzli sjednica Predsjedništva Platforme za progres i očekujemo da bi tu mogle biti donijete i neke odluke vezane za većinu u Tuzli - kaže Bijedić.

On kaže da SD i DF imaju čvrstu saradnju, još od ranije, a da planiraju napraviti većinu koja će brojati 17 ili 18 ruku.

- Mogu samo reći da će neki ljudi, na koje računaju Jasmin Imamović i SDP, preći nama - rekao je Bijedić.

Odnosi snaga

SDP s osam svojih vijećnika, računa sigurno na Nedžada Jusića kao predstavnika nacionalnih manjima te Tuzlansku alternativu, s kojima su i ranije imali saradnju. To je ukupno 11 vijećnika. S obzirom da oni ne žele s SDA i HDZ-om te imaju izraženu netrpeljivost prema DF-u i SD-u, SDP-u na raspolaganju ostaje osam vijećnika iz čak pet stranaka, a to su SBB, PzP, Naša stranka, PDA i SBiH.

Upravo zbog toga veoma je važno za koga će se opredijeliti novoformirani blok tri stranke s početka priče, koje broje četiri vijećnika. Naravno, ovu matematiku mogu poremetiti preletači, na koje SDP i cilja, a slično razmišljaju i njihovi oponenti.

Na kraju spomenimo i opciju pomirenja sadašnjih i bivših SDP-ovaca. U ovom trenutku to ne izgleda realno, ali u bh. poltici dešavalo se i puno čudnijih stvari od toga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.