open-navfaktor-logo
search
Politički potres
Hoće li se zbog Plenkovića i Milanovića podijeliti Čovićev HNS?
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović jučer nije kategorično podržao put predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji se odnosio za prava Hrvata u BiH.   
18.05.2022. u 14:47
get url
text

Ćović je umjesto toga pozvao na zajedništvo dva politička, čini se neprijatelja na ličnoj osnovi, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i Milanovića. Tako portal bild.ba, blizak HDZ-u, najavljuje podjelu Čovićeve nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora.

- Milanovićeva inicijativa bila je možda i posljednja slamka spasa za hrvatski narod u BiH. Vlada RH izabrala je način kako će gledati na istu, a Čović, umjesto da slijedi put kolega iz HNS-a BiH i vlastitog, obespravljenog, pogaženog i diskriminiranog naroda u BiH, odlučio je slijediti put Plenkovića i hrvatske vlade - navodi ovaj medij.

Tvrde da slijede potresi u HNS-u.

VEZANI TEKST - Čović o prozivkama za prorusko djelovanje: HDZ i HNS provode evropsku politiku

- Pred izbore će se dogoditi ono što se najmanje trebalo dogoditi. HNS će se podijeliti jer Čović nije htio ići mimo stava Plenkovića. Razumljivo je zašto šef HDZ-a u BiH treba imati izvrsne odnose sa šefom hrvatskog HDZ-a, ali se ti odnosi ne mogu i ne smiju njegovati pod svaku cijenu.

Ovo će podijeliti HNS, u možda najključnijem trenutku za opstanak Hrvata u BiH. Bojim se da je Milanovićeva inicijativa bila posljednja slamka spasa za bh. Hrvate. Sada, sve što nam ostaje jesu izbori sa gotovo unaprijed poznatim rezultatom i mogućnost da nas se preglasa na svim nivoima i proglasi nacionalnom manjinom - najavljuje bild.ba pozivajući se na svoje izvore u HNS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.