open-navfaktor-logo
search
Eksploatacija nafte
Hoće li Vlada FBiH održati obećanje?
Prije dvije sedmice najavljeno da će u roku 15 dana biti raspisan međunarodni javni poziv za nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH
27.11.2019. u 20:00
get url
text

Istraživanje i eksploatacija nafte i plina na prostoru Federacije BiH bila bi veliki posao za državnu ekonomiju. Procjenjuje se da bi se na području FBiH mogla nalaziti naftna polja vrijedna više od milijardu KM.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, industrije i rudarstva, prije dvije sedmice, 13. novembra, najavio je da će za dvije sedmice Vlada FBiH  raspisati međunarodni javni poziv za nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH. Vlada FBiH upravo sutra ima sjednicu, ali zasad nije poznato hoće li raspisati poziv.

Podsjetimo, ministar Džindić je najavio da će istraživanja biti provedena na četiri bloka ukupne površine 5.115 km2. Predviđeno da budu obuhvaćeni dijelovi Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, Tuzlanskog kantona sjevereno od rijeke Spreče, te blokovi Posavina 1 i Posavina 2 na području Odžaka i Orašja.

Po raspisivanju javnog poziva zainteresirane kompanije imaju šest mjeseci da se prijave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.