open-navfaktor-logo
search
Pred gostovanje Želji
Hošić za Faktor: Amar Osim je stručnjak od kojeg se ima šta naučiti
Fudbaleri Goražda danas na Grbavici od 15 sati gostuju kod Željezničara u osmini finala Kupa Bosne i Hercegovine.
21.10.2020. u 11:28
get url
text

Klub iz grada sa Drine na megdan Plavima stiže poslije dvije vezane pobjede. Izabranici Dženana Hošića u posljednja dva nastupa u Prvoj ligi FBiH savladali su Posušje na svom terenu s 1:0, a potom su pobjedom u gostima kod ekipe mVis Sim-Bau (2:1) na najbolji način najavili duel s bh. velikanom.

Bivši fudbaler Sarajeva, koji je dobar dio svoje igračke karijere proveo u inostranstvu, kaže kako je u nezgodno vrijeme stigao u ekipu.

- Nikad nije lako kada dođeš u nezgodno vrijeme. Ipak, mlad sam trener, želio sam da radim samostalno. Uvijek je nezahvalno ekipu preuzeti u pola prvestva. To nije bio razlog da se ne suočimo s problemima i pokušamo ih riješiti na najbezbolniji način - kaže Hošić na početku razgovora za Faktor.

Posljednje dvije pobjede stigle su u pravo vrijeme.

- Ekipa je bila pala nakon što smo dobijenu utakmicu protiv Čapljine završili s 2:2, ali sigurno su motivaciju podigla posljednja dva trijumfa protiv kvalitetnih protivnika iz vrha tabele - naglasio je trener Goražda.

Hošić je svjestan ko je favorit u današnjem meču na Grbavici, no isto tako ovu utakmicu shvata kao veliku priliku za trenersko usavršavanje.

- Ovo je nije prvi put da je Goražde u ovoj fazi Kupa BiH, no sigurno da je veliko priznanje za nas imati priliku da igramo s ekipom kakva je Željezničar. To je privilegija i šansa za mene da nešto naučim kao trener jer od Amara Osima se ima šta naučiti, ali i za mnoge igrače da nauče od onih igrača koji će igrati za Želju - realan je Hošić, koji je dio svog trenerskog staža prilikom sticanja trenerske diplome odradio u redovima Crvene zvezde.

Kerim Tatar, brat prvog strijelca PLBiH Benjamina Tatara, ponajbolji je fudbaler u redovima Goražda.

- Kada ekipa igra dobro, uvijek neko iskoči u prvi plan. Sada je to Tatar koji je postigao sedam golova. On se nametnuo kao trenutni lider, što ne znači da danas-sutra to neće biti neko drugi. Trenutno dobro radi, ima taj kvalitet, a dobio je i određenu slobodu, što očito daje rezultat – poručio je Hošić.

O klupskim ambicijama u ovoj sezoni "šef" fudbalera Goražda kaže:

- Prva liga FBiH je takva, da si u vrhu poslije dvije dobre utakmice, ali isto tako si na dnu poslije dva poraza ili dva lošija nastupa. Mi ćemo nastojati sa što boljim rezultatima završiti prvi dio sezone, a onda se na zimu pojačati na određenim pozicijama i završiti što je moguće bliže vrhu tabele.

Angažman na klupi Goražda mu je prvi samostalni trenerski posao. Ranije je asistirao Ivi Ištuku u visočkoj Bosni, a potom i Esadu Selimoviću u Olimpiku.

- U mom slučaju taj trenerski put ide polako. Sarađivao sam sa Ivom Ištukom i Esadom Selimovićem, a potom sam odlučio krenuti sa samostalnim radom. Uvjeren sam da će mi se uskoro ukazati i prilika da preuzem tim iz Premijer lige BiH, do tada hoću da na klupi Goražda pokažem da nešto znam i vrijedim - rekao je Hošić za kraj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.