open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo zdravstva
HPV vakcina na raspolaganju djevojčicama šestih, sedmih i osmih razreda u KS
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, po prvi put u Kantonu Sarajevo, osiguralo sredstva za HPV vakcine. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je završio proces nabavke oko 1.700 doza ove vakcine.
06.12.2022. u 14:40
get url
text

- Odlučili smo da se dobna skupina djevojčica koje mogu primiti ovu vakcinu proširi sa šestih i na sedme i osme razrede osnovnih škola u KS - najavio je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

VEZANI TEKST - Vakcinacija protiv HPV-a; Karahasanović: Jedna doktorica na najveću općinu, Vranić kaže da nije nadležan

Pozvao je sve zainteresirane roditelje djevojčica šestih, sedmih i osmih razreda osnovne škole u KS da u Domu zdravlja u kojem njihovo dijete ima karton potraže svoju dozu do isteka zaliha.

Najefikasnija mjera prevencije raka grlića maternice je imunizacija. Ova metoda je započeta u zemljama Evropske unije prije više od 10 godina, gdje su preporučenom imunizacijom obuhvaćena djeca školskog uzrasta. Primarnom prevencijom u ovom periodu života, kada djeca još nisu došla u kontakt sa Human Papillomavirusom, postiže se zaštita od infekcije ovim virusom i sprečava obolijevanje od raka grlića maternice u kasnijim fazama života, saopćio je Press KS.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.