open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
HPV vakcinu mogu primiti djevojčice i djevojke do 26 godina starosti
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo pomjerilo je dobnu granicu za djevojčice i djevojke zainteresirane za imunizaciju HPV vakcinom. 
20.12.2022. u 13:42
get url
text

- Odlučili smo da se dobna skupina djevojčica koje mogu primiti ovu vakcinu proširi i da ovu vakcinu u KS mogu primiti sve djevojčice i djevojke starosti od 11 do 26 godina - najavio je ministar zdravstva KS prof. dr. Haris Vranić.

Pozvao je sve zainteresirane roditelje djevojčica i djevojaka ovih dobnih skupina u KS da u domu zdravlja u kojem imaju karton potraže svoju dozu do isteka zaliha. Najefikasnija mjera prevencije raka grlića maternice je imunizacija.

Ova metoda je započeta u zemljama Evropske unije prije više od 10 godina, gdje su preporučenom imunizacijom obuhvaćena djeca školskog uzrasta. Primarnom prevencijom u ovom periodu života, kada djeca još nisu došla u kontakt sa Human Papillomavirusom, postiže se zaštita od infekcije ovim virusom i sprečava obolijevanje od raka grlića maternice u kasnijim fazama života.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, po prvi put u Kantonu Sarajevo, obezbijedilo sredstva za HPV vakcine. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je završio proces nabavke oko 1.700 doza ove vakcine, saopćeno je iz Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.