Hrvatski policijski službenici u utorak su u ranim jutarnjim satima zatekli devetero stranih državljana u drvenom sanduku u tovarnom dijelu vozila kojim je upravljao krijumčar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske saopćilo je da su na autocesti Zagreb-Lipovac policijski službenici prilikom kontrole teretnog vozila marke Volkswagen Crafter poljskih registracijskih oznaka u teretnom prostoru uočili sanduk načinjen od građevinskih ploča iverice, a kakav se koristi za prijevoz dijelova mašina.

Sanduk je bio zatvoren vijcima, a iz njega su dopirali uznemireni glasovi više osoba.

- Njegovim otvaranjem, policijski službenici pronašli su i vjerojatno spasili živote devetero stranih državljana, tri muškarca, dvije žene i četvero maloljetnika. Naime, u trenutku otvaranja sanduka policijski službenici osjetili su znatno povišenu temperaturu te ustajali zrak. Osobama je odmah ponuđena pomoć ljekara, dok je Centar za socijalnu skrb maloljetnicima imenovao posebnog skrbnika - saopćio je MUP Hrvatske.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su svi strani državljani nezakonito prešli državnu granicu. Sedam članova porodice iz Irana izrazili su namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom, dok su dva državljana Iraka ovu mogućnost odbila te su smješteni u Tranzitno-prihvatni centar za strance u Tovarniku do okončanja postupka readmisije.

Vozač teretnog vozila, 21-godišnji državljanin Ukrajine, uhapšen je zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj te se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

S ovim kaznenim djelom se u vezu dovode i 24-godišnji i 25-godišnji državljani Poljske koji su uhapšeni na MCGP Macelj i privedeni u PU vukovarsko-srijemsku radi provođenja kriminalističkog istraživanja.