Hodžić je istaknuo kako su najavljenim rezanjem troškova za iduću godinu za rad vijeća nacionalnih manjina na području Grada Zagreba, s ciljem štednje i smanjenja budžetskih minusa, pogođene sve nacionalne manjine koje su predstavljene putem vijeća i koje preko ove institucije realiziraju svoja manjinska prava te programe tokom cijele godine.

- Dobili smo prijedlog po kojem će sva vijeća i svi predstavnici nacionalnih manjina imati na raspolaganju pet miliona kuna (666.000 eura), što uključuje zaposlene osobe, sredstva za programe, naknade za rad vijećnika i hladni pogon. Reže se na svim nivoima, s tim da se ukidaju sva sredstva za programe vijeća. Vijeća i njihovi predstavnici postoje da bi kreirali kulturni sadržaj i programe. To je isto kao da održavate automobil, ali ga ne vozite ili održavate bolnicu, a u njoj ne liječite pacijente. Svjesni smo situacije u Gradu Zagrebu i finansijskog stanja, mi od 2017. godine kontinuirano štedimo na svim nivoima jer se od tada vijećima i predstavnicima smanjuju sredstva. Nikada od toga nismo radili problem jer i mi smo građani Zagreba, s njima dijelimo jednake probleme i jednako nam je stalo da Grad Zagreb normalno funkcionira, sa stabilnom finansijskom slikom i da se prosperitetno razvija - kazao je Hodžić i nastavio:

- Međutim, prema ovom službenom prijedlogu kojeg tek treba izglasati, došlo je do ukidanja sredstava za izvršenje svih programa rada vijeća. U konkretnom smislu, VBNMGZ više neće biti u mogućnosti održati neke od naših najpoznatijih programa kao što su Ultramaraton Vukovar – Srebrenica, Konvoj "Da se nikada ne zaboravi" kojim građanima Zagreba omogućujemo da posjete Memorijalni centar u Potočarima, Dani bijele trake u sjećanje na Hrvate i Bošnjake koji su 1992. godine u Prijedoru morali nositi bijele trake oko ruku. Projekti koje realiziramo prelaze kapacitete nacionalnih manjina, povezuju dvije države i dva naroda te nekoliko gradova. Sve nabrojano napravimo za manje od sto hiljada kuna godišnje (13.300 eura).

Hodžić je najavio kako će do kraja godine, do kada budžet za narednu godinu treba biti predložen i izglasan u Skupštini Grada Zagreba, kao predstavnik VBNMGZ-a zajedno s predstavnicima ostalih vijeća razgovarati s gradskim rukovodiocem za ovaj sektor kako bi se postiglo kompromisno rješenje koje će uključiti i mjere štednje, ali i nastavak aktivnosti u radu Vijeća nacionalnih manjina.

Za rad Vijeća nacionalnih manjina za tekuću 2021. godinu planirano je 11 miliona kuna (1,46 miliona eura), no rebalansom budžeta koji je danas na dnevnom redu Skupštine Grada Zagreba, iznos će biti smanjen na 8,9 miliona kuna (1,18 miliona eura).

Najavljeno smanjenje na pet miliona kuna za 2022. godinu je polovica od ranije predviđenih sredstava za rad vijeća nacionalnih manjina.