open-navfaktor-logo
search
Problem sve veći
Hrvatska: Ogromne količine vakcina nisu iskorištene, a stižu nove doze
Hrvatska je do sada naručila 12,2 miliona doza vakcina protiv Covida-19, a ukupno je utrošeno nešto više od pet miliona doza, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) u kojemu kažu da je rezervirano još sedam miliona doza za isporuku do kraja iduće godine.
18.06.2022. u 08:46
get url
text

Tako će Hrvatska u idućem razdoblju dobiti još sedam miliona doza vakcina iako se na skladištima čuva 1,3 miliona neiskorištenih doza, a uništeno je već 354.999 doza.

Hrvatska nije jedina zemlja koja se suočava s problemom neiskorištenih vakcina. Diljem svijeta vakcina se uništava dok se istodobno svaki mjesec u svijetu proizvede oko milijardu doza vakcina protiv korone. 

Prema podacima HZJZ-a, Hrvatska je dosad utrošila 5,2 miliona, donirala dva miliona, a na skladištima se čuva 1,3 miliona doza.

Sve skupa riječ je o oko 8,8 milionaa doza, a gdje je preostalih 3,4 miliona doza (do naručenih 12,2 miliona doza) nije jasno iz odgovora koji su na Hinin upit poslali iz HZJZ-a.

Iako je riječ o ogromnim količinama vakcina koje ostaje neiskorišteno, u HZJZ-u kažu kako je Hrvatska još dobro prošla jer joj je bilo namijenjeno čak 40 miliona doza prema broju stanovnika. No hrvatska zdravstvena administracija uspjela je taj broj skoro prepoloviti na 19 miliona doza (12,2 miliona do sada i 7 miliona doza za predstojeće razdoblje) zbog opreza i svjesnosti o viškovima.

Sve se to događa u situaciji kada je interes za vakcinisanje u zemlji sve manji te se Hrvatska tako suočava sa sve većim problemom viška vakcina.

Ministri zdravstva osam zemalja EU, među kojima je i hrvatski ministar Vili Beroš, podržali su prošle sedmice inicijativu Poljske, kojom se traži revizija ugovora između proizvođača vakcina protiv korone i država članica EU na način da proizvođači participiraju u rješavanju viškova vakcina, kao i da obustave isporuke vakcina koje više nikome ne treba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.