open-navfaktor-logo
search
Zaštita okoliša
Hrvatska zabranila plastične vrećice koje se najčešće koriste
Od danas, prvog dana 2022. godine u Republici Hrvatskoj se zabranjuje stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje.
01.01.2022. u 11:35
get url
text

Riječ je o zabrani na osnovu Zakona o upravljanju otpadom, a odnosi se na kategoriju plastičnih vrećica za nošenje sa debljinom stjenke do 50 mikrometara, s time da je i dalje dozvoljena upotreba vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje koje su tanje od 15 mikrometara i koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili koje služe kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže u sprječavanju bacanja hrane.
 
Takve lagane plastične vrećice za nošenje koje su već stavljene na tržište i trgovci ih imaju na zalihi, moći će se koristiti i nakon 1. januara 2022. do isteka zaliha, uz evidenciju da su vrećice stavljene na tržište prije tog datuma, saopćeno je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.
 
Riječ je o kategoriji plastičnih vrećica koja se u najvećoj mjeri pojavljuje na tržištu, a koja se zbog debljine stjenke najčešće ne može višekratno upotrebljavati, zbog čega u značajnoj mjeri onečišćuje okoliš.
Plastične vrećice za nošenje koje su deblje od 50 mikrometara i koje se mogu upotrebljavati više puta i dalje se mogu koristiti i prodavati, jer višekratno korištenje doprinosi sprječavanju nastanka otpada.
 
U praksi to znači da će biti dozvoljeno plasiranje na tržište vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje na tržnicama, u pekarama, ribarnicama, slastičarnama, prodavnicama mješovite robe, mesnicama te na ostalim mjestima na kojima se potrošačima prodaje hrana, ali isključivo iz razloga da se u njih stavlja rasuta, odnosno industrijski nezapakirana hrana, ili hrana koja je prethodno samo umotana u privremenu ambalažu, poput folija.
Vrlo lagane plastične vrećice neće se moći koristiti na prodajnim mjestima u kojima se ne prodaje hrana, poput trgovina s odjećom, obućom, kućanskim aparatima, apotekama ili knjižara.

Kako navode iz Ministarstva odbačene plastične vrećice su, nažalost, postale vrlo česta pojava u prirodi te će se, na temelju direktiva Evropske unije, u budućnosti ići u ukidanje i ostalih oblika plastičnih vrećica za nošenje.
Dotad, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poziva sve građane da od Nove godine u kupovinu idu sa vlastitom platnenom vrećicom ili drugim predmetima za nošenje, poput korpi, te da se prilikom kupovine odlučuju za papirne vrećice i slične alternative.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.