open-navfaktor-logo
search
Podnesen izvještaj
Hrvatski ministar pravosuđa: Cilj zamolnice Tužilaštva BiH je difamacija Bljeska
Na sjednici Vlade Republike Hrvatske zvanično je usvojen Prijedlog zaključka o odbijanju zamolnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 8. februara 2021. jer bi "udovoljenje zamolbi moglo bi dovesti do narušavanja suvereniteta, sigurnosti i pravnog poretka ili drugih bitnih interesa Republike Hrvatske".
14.10.2021. u 13:52
get url
text

Hrvatski ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u svom je izvještaju na sjednici Vlade RH naveo kako je Ministarstvo zaprimilo zamolnicu Tužilaštva BiH kojom je zamoljeno preuzimanje krivičnog progona protiv visoko rangiranih hrvatskih časnika i generala zbog osnovane sumnje u kršenje međunarodnog prava u okviru operacije Bljesak, a vezano za navodno granatiranje područja Bosanske Dubice i Bosanske Gradiške.

Ministarstvo je provelo analizu zamolnice i prateće dokumentacije te podnijelo izvještaj Vladi, izvijestio je Malenica.

- Iz svega navedenog može proizaći zaključak da svrha predmetnog postupanja pojedinih nadležnih tijela BiH nije procesuiranje ratnih zločina i kažnjavanje pojedinaca odgovornih za zločine već difamacija same redarstvene operacije Bljesak kao jedne od ključnih temelja neovisne i teritorijalno cjelovite Hrvatske. Uzevši u obzir provedenu analizu te nacionalne interese i strateške ciljeve utvrđene strategijom nacionalne sigurnosti, udovoljenje zamolbi moglo bi dovesti do narušavanja suvereniteta, sigurnosti i pravnog poretka ili drugih bitnih interesa Republike Hrvatske - poručio je Malenica.

Vlada Hrvatske usvojila je zaključak da se Ministarstvo pravosuđa i uprave zaduži odbiti zamolnicu Tužilaštva BiH.

Premijer Andrej Plenković komentirao je odluku nazvavši je "važnom za obranu hrvatskih nacionalnih interesa, zaštite hrvatskih generala, ratnih zapovjednika kao i jedne od dvije ključne oslobodilačke operacije, vojno-redarstvene operacije Bljesak".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.