Zemaljski sud u Klagenfurtu osudio je 48-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske na 18 mjeseci zatvora zbog ponovljenog kaznenog djela isticanja nacističkih simbola, tj. pokazivanja tzv. Hitlerovog pozdrava na rubu ovogodišnjeg okupljanja na Lojbaškom polju pored Bleiburga, prenose austrijski mediji.

- Pretjerao sam s alkoholom i htio sam biti u središtu pažnje i provocirati- rekao je 48-godišnjak pred sudom u Klangenfurtu priznajući krivicu i opisujući isticanje tzv. Hitlerovog pozdrava direktno pred policajkom sredinom maja na ovogodišnjem okupljanju u Bleiburgu.

Osuđeni je također rekao kako bi u Hrvatskoj Hitlerov pozdrav bio "blaže percipiran" ali je rekao kako se radi o "velikoj gluposti" koju je načinio.

48-godišnji hrvatski državljanin se od sredine maja nalazi u istražnom zatvoru. Od 18-mjesečne zatvorske kazne dva mjeseca su bezuvjetna.

Državni advokat Christian Pirker je istakao kako se radi o "svjesnoj provokaciji" jer se incident dogodio nakon komemoracije i na putu prema autobusima, javlja Hina.

U tom trenutku se osuđeni okrenuo prema jednoj policajki i uzdignuo desnu ruku u tzv. Hitlerov pozdrav.

- Radi se o ciljanoj provokaciji državnih tijela- rekao je Pirker.

Advokat optuženog je tokom svog izlaganja istakao da je njegov štićenik sudjelovanjem na blajburškoj komemoraciji htio izići iz "monotonog života".

On sam djelo ne vidi u političkom kontekstu i istaknuo je kako na komemoraciji sudjeluju i "legitimno izabrani predstavnici Hrvatske".

Sudac Gernot Kugi je kao olakšavajuću okolnost uzeo visoki stepen alkoholiziranosti optuženog kojem je nakon uhićenja izmjereno 3 promila alkohola u krvi.

Zatvorsku kaznu, od čega je dva mjeseca bezuvjetno, Kugi je opravdao "preventivnim" djelovanjem na buduće sudionike komemoracije na Lojbaškom polju.

- Događanja na Lojbaškom polju imaju velikog učinka- rekao je Kugi.

Komemoracija na Lojbaškom polju je ove godine održana uz strože mjere sigurnosti i nakon što je Austrija na spisak zabranjenih simbola i razdoblja nacionalsocijalizma uvrstila i simbole iz tzv. NDH.