open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Htjela "pomaziti" poskoka, a on je ujeo za srednji prst
Da stvar bude još neobičnija, Holanđanka je pokušala sama sebi isisati otrov koji je pustila zmija i na taj način je sama sebi usisala otrov u tijelo
24.10.2018. u 12:13
get url
text
Poskok

Imati posla za zmijama otrovnicama sigurno nije najpametnija ideja, ali jedna mlada Holanđanka šetajući Biokovom baš se htjela zbližiti s jednom takvom otrovnicom. Ugledala je poskoka - najotrovniju zmiju u Evropi - i htjela je dotaknuti.

Naime, dok je šetala sa momkom po toj dalmatinskoj planini u jednom trenutku primijetila je ispod jedne stijene mladog poskoka. I krenula prema njemu. Željela mu je, valjda, pružiti malo nježnosti. I pružila mu je ruku, a on ju je ugrizao za srednji prst ruke, donosi Slobodna Dalmacija.

Odmah su pozvali Hitnu pomoć. Liječnik je detektirao o kakvom je ugrizu riječ. Vozilom Hitne pomoći zaputili su se u splitsku bolnicu te tokom vožnje stupili u kontakt s dežurnim liječnikom koji je preko telefona ordinirao sistematsku terapiju.

- Ruka joj je tokom vožnje već bila natekla, a čim je došla u Split odmah je dobila antivepirin serum koji se obavezno daje pri ovakvim ugrizima poskoka - rekao je dr. Mate Kasalo iz makarske Hitne pomoći.

Da stvar bude još neobičnija, Holanđanka je pokušala sama sebi isisati otrov koji je pustila zmija i na taj način je sama sebi usisala otrov u tijelo.

- Dakle, otrov je u tijelo mogao ući na dva načina. Prvi je krvotokom, prilikom ugriza, a drugi je kroz probavni trakt, usisavanjem otrova. To se nikako ne smije činiti - naglasio je dr. Kasalo.

Holanđanka je nekoliko dana boravila na odjelu Infektologije i nakon što joj se stanje poboljšalo, puštena je na kućnu njegu. Nije bilo potrebe za operacijom povrijeđene ruke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.