open-navfaktor-logo
search
Zima pod šatorima
Humanitarna katastrofa: Migranti se mrznu pod snijegom, vlasti sporo reaguju
Oko 350 migranata koji su smješteni pod šatorima u kampu Trnovi u Velikoj Kladuši preživljavaju svoje najteže dane
21.11.2018. u 16:42
get url
text

Šatorsko naselje prvo je bilo potpuno poplavljeno usljed obilnih kiša, a nakon kiše, pao je i prvi snijeg. Temperature noću padaju i ispod nule, a migranti su primorani da borave i spavaju u takvim, potpuno nehumanim uvjetima. Do kada će stotine migranata boraviti na otvorenom – ne zna niko.

- Ovo je Velika Kladuša, kamp Trnovi, prvi dan snijega u Bosni i Hercegovini. Oko 300 ljudi je ostalo živjeti na ovom mjestu. Lokalno stanovništvo i volonteri pomažu, ali jedina održiva pomoć je smjestiti ljude u ljudski i dostojanstven smještaj. U Kladuši ima praznih zgrada i hotela. IOM i UNHCR, agencije su koje su do sada dobile više od osam miliona eura od Evropske komisije kako bi pomogli migrantima u BiH. Ipak, ovo mjesto još uvijek postoji - napisali su jučer iz udruženja Are You Syrious? na svom Facebook profilu uz fotografije iz kampa Trnovi. 

Slična situacija je i u Općini Ključ. Iz Crvenog križa Ključ također su objavili fotografije šatora u kojima su migranti proveli prethodnu noć.

- Ovo više nije migrantska kriza, jednostavno ovo prerasta u jednu nehumanu katastrofu, nebriga i osuda na nehumane patnje ovih već napaćenih ljudi. Njih 64 su prenoćili doslovno u vodi. Na ovom mjestu je takav teren da se nema načina, u ovakvim uslovima pružiti ni minimalna zaštita ovim migrantima. Pokušali smo kontaktirati nadležne da se organizuje jedan autobus za prevoz, ali bezuspješno – kažu.

Volonteri i aktivisti humanitarnih organizacija još jedino pružaju pomoć ovim ljudima. Dijele im obroke, pomažu bolesnima, a stanovnici kampa pokušavaju se koliko-toliko ugrijati ložeći vatre.

Bez obzira na to što su mjesecima upozoravali nadležne institucije da će se desiti humanitarna katastrofa, migranti su zimu ipak dočekali u nekoliko improviziranih kampova i punktova.

Na jučerašnjem sastanku predstavnika Vlade USK sa predstavnicima IOM-a, UNHCR-a, UNICEF-a, Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH i Grada Bihaća dogovoreno je da se hitno humano zbrinu migranti iz kampa Trnovi, koji bi trebali biti preseljeni u halu Miral u Velikoj Kladuši. Ranije je dogovoreno da će početi pripreme za privremeno izmještanje migranata iz također neuslovnog Đačkog doma u Borićima u Bihaću, kako bi građevinski radovi na rekonstrukciji zgrade mogli biti završeni u decembru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.