open-navfaktor-logo
search
Patriotski čin
I Islamska zajednica preporučuje da ljetujete u BiH
Pružimo priliku našim privrednicima i domaćim kompanijama da u narednim danima pokažu svoja umijeća u pružanju usluga, a sebi omogućimo kreativan i zasluženi odmor, bez suvišne neizvjesnosti i frustracija, savjetuju iz Islamske zajednice.
22.07.2020. u 10:46
get url
text

- Svemogući Bog čovjeku je omogućio da putuje i upoznaje mnogobrojne zemaljske ljepote i tragove stvaranja: "Reci: Putujte po svijetu da vidite šta je On iz ničega stvorio. I Allah će to, poslije, po drugi put stvoriti. Allah, zaista, sve može." (Al-'Ankebut, 20). U ovim ljetnim mjesecima koje, uglavnom, provodimo koristeći godišnje odmore, kur’anski poziv, "putujte" zadobija svoje potpuno novo i drukčije značenje u odnosu na vrijeme kada smo godišnje odmore provodili u redovnim okolnostima bez pandemije.

Usljed pogoršanja epidemiološke situacije sve je teže organizirati putovanje izvan domovine. Otkazivanje ranije planiranih aranžamana ljetnih odmora i najavljivanje posebnih mjera za građane BiH prilikom prelaska granice nije i ne smije biti neotklonjiva prepreka za kvalitetan pojedinačni ili porodični odmor. Trenutna ograničenja kretanja i putovanja pretvorimo u odličnu priliku da bolje upoznamo čari i ljepote vlastite domovine. Do prirodnih ljepota naše domovine, do prelijepih planina, rijeka i jezera možemo doći bez posebnih dozvola i karantina - istakli su iz Islamske zajednice.

Podsjećaju da se u našoj domovini nalaze  brojne kulturno-historijske znamenitosti koje svjedoče o burnoj i turbulentnoj povijesti BiH, kao i da svaki stećak, džamija, sahat-kula, tradicionalna bosanska kuća, kameni most i ćuprija predstavljaju male muzeje na otvorenom.

- Većina nas, ne može se pohvaliti iskustvom da je barem jednom u životu temeljito i angažirano posjetila, vidjela i upoznala te monumentalne svjedoke našeg postojanja. Koliko i šta znamo o našim srednjovjekovnim bosanskim gradovima i utvrdama, šta nam uopće znače i predstavljaju ti važni objekti, lokacije i mjesta koja su obilježila neku dionicu naše nacionalne i državotvorne emanicipacije i borbe za opstanak?! Nerijetko pored takvih zaboravljenih i zanemarenih kulturno-historijskih lokacija prolazimo bez ikakve radoznalosti jer duboko u podsvijesti nosimo predrasudu kako je ono dalje i tuđe na neki način dragocjenije, vrednije pažnje i interesovanja.

Odlazak na neku domaću turističku destinaciju u vrijeme aktuelne pandemije svojevrsni je patriotski čin. Ekonomski efekti domaćeg turizma donekle mogu ublažiti i nadoknaditi nemjerljive finansijske gubitke zbog nemogućnosti dolaska stranih turista. Novac koji potrošimo u domovini direktna je investicija u domaću privredu i ekonomiju od čije stabilnosti ovise radna mjesta i opstanak preduzeća i kompanija. Provoditi godišnje odmore u domovini danas podrazumijeva odgovornost za vlastito zdravlje, ali i brigu za društvo kojem pripadamo. Ne postoji sigurniji način da zaštitimo sebe i svoje porodice i da istovremeno ekonomski doprinesemo lokalnoj zajednici od logične odluke da ovogodišnji ljetni odmor provedemo na nekoj domaćoj adresi i destinaciji - savjetuju iz Islamske zajednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.