open-navfaktor-logo
search
Borački zakon
Iako borci traže ove sedmice, tek naredne se može očekivati sjednica Zastupničkog doma FBiH
Iako su demobilisani borci tražili da se do 4. jula zakažu sjednice Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH i na njima donesu zakon o demobilisanim borcima i rebalans budžeta, to se neće dogoditi
02.07.2019. u 13:18
get url
text
Protesti boraca

Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a na kojem će se razgovarati o datumu zakazivanja hitne sjednice na kojoj bi se našli zakon o demobilisanim borcima i rebalans budžeta, zakazan je za 8. juli. To je za Faktor potvrdio Elvir Karajbić, predsjedavajući ovog doma. Postoje pretpostavke da bi naredne sedmice trebalo da bude održan i kolegij Doma naroda FBiH. 

- Kolegij će se održati u ponedjeljak s početkom u 12 sati - rekao nam je Karajbić.

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH, kazao nam je da postoje naznake da bi se početkom naredne sedmice mogao održati kolegij ovog doma na kojem bi se zakazala hitna sjednica.

- Upoznati smo s tim da borci traže da se do kraja ove sedmice održe sjednice, ali ako to i ne bude, onda će biti sigurno naredne sedmice. Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak je već uputio zahtjev prema Domu da se što prije zakaže kolegij, odnosno, hitna sjednica, kako bi se donijeli zakon o demobilisanim borcima i rebelans budžeta. Vidjet ćemo. Postoje tehničke mogućnosti da se isti dan održe hitne sjednice u Parlamentu FBiH - kazao nam je Hadžiavdić.

Podsjećamo, borci traže da se sjednice zakažu do 4. jula i usvoje zakon o demobilisanim borcima i rebalans Budžeta FBiH za 2019. koji će omogućiti realizaciju ovog boračkog zakona. 

- I mi imamo informacije da će se kolegij Zastupničkog doma održati u ponedjeljak, a u utorak, 9. jula, mogla bi biti hitna sjednica. Tražimo da nam zvanično potvrde kada će biti sjednice. Ja bih se začudio kada bi nešto bilo u roku, nažalost, tako je kod nas. Apelujemo da se što prije sastanu. Mi bismo voljeli da se to završi ove sedmice i zaokružimo tu priču. Jer nakon toga zakon ide na potpis kod predsjednika Federacije, na objavu u Službenim novinama FBiH - rekao nam je Sabahudin Ramić, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH.

Dodaje kako im je cilj da se zakon što prije donese kako bi borci od 57 godina i više mogli početi predavati zahtjeve za egzistencijalnu novčanu pomoć.

- A po donošenju zakona nam predstoji borba sa kantonalnim vlastima za prava demobilisanih boraca koji su mlađi od 57 godina - rekao nam je Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.