open-navfaktor-logo
search
Travnik
Identifikovane žrtve hrvatske nacionalnosti nestale u Bugojnu 1993. godine
U mrtvačnici Gradskog groblja "Prahulje" u Travniku, nakon DNK analize, izvršena je identifikacija četiri žrtve hrvatske nacionalnosti nestale na području Bugojna 1993. godine.
16.02.2021. u 16:38
get url
text

Kako je saopćeno iz državnog Tužilaštva, DNK analizom utvrđeno je da je riječ o posmrtnim ostacima Dragana Miličevića, Zorana Galića, Frane Jezidžića i Ante Markulja ekshumiranim prošle godine na lokalitetu Rostova.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), kazala je da se radi o žrtvama hrvatske nacionalnosti koje su na području Bugojna nestale 1993. godine.

- Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice koja je u julu prošle godine otkrivena na lokalitetu Tvrdulja, Rostovo. Identitet ovih žrtava najprije je utvrđen DNK analizom, a 16. februara su taj identitet zvanično potvrdili i članovi njihovih porodica - rekla je Fazlić. Dodala je da će porodice žrtava naknadno odlučiti o mjestu i vremenu njihovog ukopa.

Iz Tužilaštva je saopćeno da su identifikaciji u mrtvačnici Gradskog groblju "Prahulje" u Travniku prisustvovali predstavnici porodica nestalih, kao i pravni zastupnik oštećenih, koji će, u skladu s procedurom, biti upoznati s rezultatima identifikacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.