Iguman manastira Žitomislić kod Mostara Danilo Pavlović čestitao je blagdan svima pravoslavnim vjernicima te je prenio poslanicu patrijarha srpskog Porfirija.

Patrijarh Porfirije i vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Vaskrsnoj poslanici poželjeli su da ovaj praznik svi dočekaju i proslave u duhovnoj radosti i tjelesnoj kreposti.

- U Vaskrsnoj poslanici patrijarh srpski i vladike SPC su se obratile svojoj duhovnoj djeci širom svijeta, u otadžbini i rasejanju, misleći pritom na Srbiju, BiH, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i one eparhije koje naša Crkva ima širom svijeta. Poziva ih na jedinstvo i ohrabruje da budu čvrsti i postojani u vjeri, nadi i ljubavi - kazao je iguman Danilo.

Kako je pandemija koronavirusa zahvatila čitav svijet patrijarh Porfirije pozvao je vjerenike da se mole za lijekare i medicinsko osoblje, koji riskiraju svoje živote da spase oboljele, kao i da mole za ozdravljenje svih oboljelih od ovog virusa te za pokoj duša svih prminulih.

- U poslanici se poziva na jedinstvo našeg naroda, na očuvanje nacionalnog identiteta, pisma, naročito jezika i vjere pravoslavne koje smo baštinici i nasljeđujemo od naših predaka. U ovogodišnjoj poslanici srpski patrijarh se obraća svim vjernicima koji smo pod njegovom jurisdikcijom sa željom i nadom da nam ovaj Vaskrs donese oslobođenje od bolesti te da kao vjernici budemo poslušni i poštujemo medicinske preporuke - poručio je iguman Danilo, završavajući poslanicu tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse!".

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se praznuje uspomena na Isusovo vaskrsnuće i pobjedu nad smrću.

Vaskrsu prethodi priprema četrdesetodnevnim postom, a onda u Velikoj sedmici, prije Vaskrsa, slave se događaji koji su vezani za Hristovo raspeće, stradanje i muku, a na sam Vaskrs slavi se njegovo vaskrsnuće.

Simbol Vaskrsa je obojeno jaje koje se u svakom domu priprema na Veliki petak. Obojena jaja dijele se prijateljima i ukućanima, kojima se oni onda tucaju, a onaj ko razbije drugom jaje ima ga pravo uzeti.

Iguman Pavlović ističe kako je za vjernika na Vaskrs najbitniji odlazak na bogoslužje koje počinje u ponoć i rano ujutro što je simbolika Hristova vaskrsenja koje se dogodilo odmah nakon što je prošla subota.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa i policijskoga sata sveta liturgija u manastiru Žitomislić služit će se u nedjelju ujutro u 9 sati.