open-navfaktor-logo
search
Neviđeni cirkus
IHF nije bolje ni zaslužio: Učesnik SP-a igrače traži putem interneta
Kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo nisu mogle biti odigrane u Sjevernoj Americi, pa je pala odluka (ništa novo za krovne rukometne organizacije) da će mjesto učesnika na narednom rukometnom Mundijalu dobiti reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država.
06.11.2020. u 22:42
get url
text

No, s obzirom da je rukomet sve osim popularan na teritoriji SAD-a, u tamošnjem nacionalnom savezu dali su se u potragu za igračima, i to putem interneta.

Tako bi zvijezda NFL ekipe Denver Broncosa Jay Culter, ipak mogao dobiti priliku da se okuša u rukometu, nakon što je početkom januara ove godine dosta cinično pričao o tome kako želi sastaviti rukometnu reprezentaciju za Olimpijske igre, na kojima je reprezentacija njegove zemlje učestvovala samo u godinama kada je bila domaćin OI.

- Želim sastaviti ekipu za Olimpijadu. Mislim da se sport zove rukomet. Sve se svodi na to da se mala lopta ubaci u gol - kazao je Culter u jednoj emisiji, a njegov komentar prilično je uvrijedio velike rukometne zvijezde koje su ga izazvale na dvoboj.

Nažalost, čini se da u Rukometnom savezu SAD-a nisu mnogo odmakli od Cutlerovog poimanja rukometa, što baš i ne doprinosi popularizaciji sporta koji je daleko najrazvijeniji na evropskom tlu.

Naime, direktor Rukometnog saveza SAD-a Barry Siff odlučio je primijeniti Cutlerov "metod", pa će igrače za učešće na Svjetskom prvenstvu, koje se igra u Egiptu, tražiti putem interneta. Preciznije rečeno igrači će 15-minutnim videom moći aplicirati mjesto u reprezentaciju.

Inače, SAD do 15. novembra mora prijaviti širi spisak za SP koje počinje 13. januara 2021. godine, a Amerikanci se nalaze u grpi sa Austrijom, Francuskom, Egiptom i Norveškom.

S obzirom na posljednje skandalozne odluke, IHF i EHF nisu zaslužili ništa manje od lakrdije kakvu servira RS SAD-a, pogotovo nakon što su odlučili da se ne odigra baraž za Mundijal. Jednom takvom odlukom je i naša selekcija ostala bez šansi da se bori za svoje drugo učešće na SP-u, za koje se baš i ne može reći da je smotra najboljih selekcija svijeta jer taj epitet definitivno pripala Evropskom prvenstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.