Učenici generacije i predstavnici škola, zajedno sa načelnikom Akifom Fazlićem, upalili su plamen Igara, te se na taj način Općina Ilijaš priključila SIM gradovima regije za 2023. godinu. Djevojčice i dječaci prvo su uživali u zabavnom programu, a kasnije na takmičenjima u Moja kravica Cup-u u igri između dvije vatre i atletici. Više od 1.000 učesnika takmičilo se i borilo za medalje, a na utrci od 60m priključila su im se djeca iz Udruženja sa poteškoćama razvoju Budi mi drug. Napeto je bilo na terenima u igri između dvije vatre a medalje su otišle u OŠ Stari Ilijaš, OŠ Hasim Spahić, OŠ Srednje i OŠ Podlugovi. Stariji SIM-ovci takmičili su se u malom nogometu, košarci i odbojci.

Sa višegodišnjim specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, Igre na terenima širom naše države rade na promociji olimpijskih vrijednosti, prijateljstva, poštovanja različitosti i fair playa, a pokrovitelj regionalnih takmičenja i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Takmičenja u Gradačcu otvorena su Pili Cup-om, turnirom u malom fudbalu za dječake u kategoriji 2012. godište i mlađi. Plasman na polufinalni turnir ostvarili su dječaci iz ekipe Zvijezda Gradačac. Nakon takmičenja u malom fudbalu i košarci, sada već tradicionalno, održan je i turnir u odbojci. I ove godine, titulu najbolje ekipe i plasman na finale u Sarajevo izborila je domaća ekipa Kula Gradačac.

- Danas je bilo zabavno družiti se sa drugim ekipama na Cup-u u odbojci, ali naravno da nam je uvijek važno pobijediti. Drago nam je zbog plasmana na finale i jedva čekamo odlazak u Sarajevo - rekla je Nerina Alić, igračica Kule Gradačac.

Nakon Gradačca, Igre su posjetile još jedan grad Tuzlanskog kantona. U Banovićima su odigrani zanimljivi susreti u okviru Coca-Cola Cup-a, takmičenja u malom fudbalu za dječake i djevojčice u kategoriji 2007. godište i mlađi. Plasman na završni turnir u Sarajevu slavile su djevojčice iz ekipe ŽFK Banovići, dok je plasman na polufinalni turnir za dječake izborila ekipa Kost i koža – osvajač zlatne medalje iz prethodne tri godine. U saradnji sa UEFA Foundation for children, Igre već četvrtu godinu rade na animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom i pokažu da u svim sportskim disciplinama mogu biti jednako dobre kao dječaci.

Osim takmičenja u malom nogometu, u Banovićima je održan košarkaški turnir Kinder joy of moving Cup za dječake i djevojčice u kategoriji 2007. godište i mlađi. Pobjednice ženskog turnira su djevojčice iz ekipe Padobranci, dok je u muškoj konkurenciji najuspješnija bila ekipa neobičnog naziva - Omerovi jezeraši. U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su ove godine dio kampanje "Njen svijet, njena pravila" (#HWHR), kroz koju će raditi na promociji ženske košarke.

Nakon Banovića, u Živinicama su održani turniri u malom fudbalu i košarci. Pobjednici Coca-Cola Cup-a su dječaci iz ekipe Yamaha prom 1, dok je prvo mjesto u Pili Cup-u, takmičenju u malom fudbalu u kategoriji 2012. godište i mlađi, osvojila ekipa Rijeka Plavi. Pobjednici košarkaškog turnira, Kinder Joy of moving Cup-a su dječaci iz ekipe Mambacita i djevojčice iz ekipe Break Points.