open-navfaktor-logo
search
Ko žuri, vrat slomi
Ima vremena: FSBiH još nije objavio termine utakmica prvog kola PLBiH
Premijer liga Bosne i Hercegovine počinje predstojećeg vikenda, nakon što je prošla sezona prekinuta pod krinkom pandemije koronavirusa.
29.07.2020. u 13:16
get url
text

Utakmice se igraju u subotu i nedjelju. Fudbalski savez BiH kalendarom takmičenja planirao je da se mečevi prvog kola igraju u terminima od 17.30 i 20.30 sati.

Poznato je da ćemo duele pratiti na Areni Sport, koja još Premijer ligu nije uvrstila u TV raspored pa je nemoguće sa sigurnošću reći koga će navijači gledati putem TV prijemnika.

U utorak se moglo čuti da će u direktnom prijenosu biti četiri meča, dva u subotu, dva u nedjelju.

U subotu će Arena prenositi Mladost protiv Borca i Želju protiv Veleža. Dan kasnije kamere ove kuće bit će u Krupi na Vrbasu gdje se sastaju Krupa i Sarajevo, te na Pecari gdje igraju Široki Brijeg i Tuzla City. 

VEZANI TEKST - U direktnom prijenosu i meč Krupa - Sarajevo

Arena nije uvrstila bh. elitu u TV raspored koji je dostupan na web stranici, a ništa ažurniji nisu ni u Fudbalskom savezu BiH. Što se tiče krovne kuće bh. fudbala, Premijer liga kao i da ne počinje predstojećeg vikenda. Na oficijelnoj stranici Saveza nije moguće pronaći termine utakmice 1. kola, a ništa drugačije nije ni u Savezovom "commet" sistemu.

Očigledno se nikome ne žuri, a vrijeme curi. Poznato je da navijačima dolazak na stadione neće biti dozvoljen, a i dalje su u dilemi kada, gdje i kako pratiti omiljene timove.

Problema će očito biti u svim segmentima. Tako će prema COVID-protokolu pristup stadionu biti omogućen (čak) šesterici novinara i (čak) dvojici fotoreportera, od kojih je jedna akreditacija rezervisana za klupskog fotoreportera, dok i gostujuća ekipa ima isto pravo.

Medijima na stadionima, gdje je moguće napraviti socijalnu distancu onemogućava da rade svoj posao i zarade plaću, zbog čega je održan i sastanak u Tuzli, ali ne u organizaciji FSBiH, nego FK Sloboda.

VEZANI TEKST - Pogledajte ko može na utakmice Premijer lige: Fudbalski savez BiH uveo cenzuru!

Kako piše tuzlalive, da stvar bude čudnija, zabranjen je ulazak na stadion TV kamermanima i novinarima TV kuća, osim onih kojih prenose utakmicu, kao i radioreporterima? Postavlja se pitanje kako će javnost doći do informacija sa utakmica koje nisu u TV prijenosu. Predstavnici Slobode objasnili su da su to odredili M:tel, kao novi sponzor Premijer lige i Arena sport, kao ekskluzivni nositelj TV prava s utakmice ove lige.

Primjera radi, utakmica Sloboda - Radnik neće biti u TV prijenosu. Postavlja se pitanje kako je moguće da bilo ko zabrani radioprijenos sa stadiona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.