open-navfaktor-logo
search
Prijedor
Informaciju dao mještanin Srbin: Kod Tomašice potraga za još jednom masovnom grobnicom
Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine nalazi se na nepristupačnoj lokaciji u mjestu Tomašica, potok Grubinac, gdje koordinira aktivnosti ovlaštenih osoba na lokaciji na kojoj su započeti radovi na pripremi za proces ekshumacije i traženja nestalih osoba.
15.07.2020. u 12:16
get url
text

Radi se o lokaciji na vrlo nepristupačnom terenu, gdje će biti potrebni pripremni mehanički radovi, saopćeno je iz Tužilaštva.

Postoje informacije da se na navedenom mjestu nalaze posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti, ubijenih na području Prijedora 1992. godine.

Na lokaciji se nalaze predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INOBiH), ljekar sudske medicine, pripadnici MUP-a RS-a Prijedor koji osiguravaju lokaciju, kao i potrebna mehanizacija za pripremu pristupa lokaciji.

{$galerijaFotografija}

- Proces traženja nestalih žrtava iz Prijedora, na ovoj lokaciji, započet je u koordinaciji sa predstavnicima udruge žrtava, koji su informaciju o lokalitetu, dobili od osobe srpske nacionalnosti, nastanjene na tom području. Proces radova na pripremi i ekshumaciji nastavit će se i u narednim danima - naveli su iz Tužilaštva. 

Prema podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), druga regija po broju nestalih osoba je Prijedor, i do sada je pronađeno i identificirano oko 2.588 žrtava s tog područja, a još uvijek se traga za oko 588 žrtava.

Najveća masovna grobnica koja je otkrivena na ovom području je Tomašica, iz koje je ekshumirano 435 posmrtnih ostataka, od čega 275 kompletnih tijela.

Ekshumacija Tomašica, potok Grubinac
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.