Usvojen zakon

Inicijativa Fondacije "Tijana Jurić": U Srbiji se uvodi doživotna kazna zatvora za ubice djece

Objavljeno: 21.05.2019. u 11:22

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s prijedlogom Fondacije "Tijana Jurić" koji je podržalo oko 160.000 građana

FOTO: Kurir

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmjene Krivičnog zakona kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična djela.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s prijedlogom Fondacije "Tijana Jurić" koji je podržalo oko 160.000 građana.

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična djela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina.

Ta djela su ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam...

Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora.

U skladu sa inicijativom Fondacije "Tijana Jurić" predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična djela određena tom inicijativom - za one koji su osuđeni zbog ubistva djece, trudnica i nemoćnih lica.

Predviđene su i strožije kazne za povratnike učinilaca krivičnih djela.

Izmjene i dopune usklađene su s međunarodnim tijelom koje postavlja globalne standarde u oblasti borbe protiv pranja novca i borbe protiv terorizma.

Uvodi se i novo krivično djelo - napad na advokate, što je u skladu sa prijedlogom Advokatske komore Srbije.

Glasanje u sali prati i osnivač Fondacije Igor Jurić, koji je dobio aplauz prisutnih poslanika.

Izvor:   Kurir

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije