Tramvaji, trolejbusi i autobusi uglavnom su prepuni, pa se ne poštuje distanca od dva metra. Čak su puna i sjedišta na kojima je označeno da se ne smije sjediti. Na polaznim stanicama nekako i uđe određen broj putnika i poštuju se mjere distance i nošenja maski, ali na svakoj usputnoj stanici gužve su sve veće i ne poštuju se mjere zaštite protiv širenja koronavirusa.

Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo stalno nalažu GRAS-u da pojačaju dezinfekciju tramvaja, trolejbusa i autonusa i obavezno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, ali ne čine ništa da pomognu GRAS-u da se putnici pridržavaju preporuke zavoda za javno zdravstvo KS i FBiH, jer to GRAS sam ne može držati pod kontrolom.

Senad Mujagić, v. d. direktora GRAS-a, kaže da imaju dovoljne količine dezinfekcionih sredstava i da vozači i revizori moraju poštovati sve zaštitne mjere, ali gužve je teško izbjeći.

- Da bi se smanjile gužve u našim vozilima, moramo povećati broj vozila, pogotovo u vrijeme špica ujutro kada ljudi idu na posao i poslijepodne kada se vraćaju s posla. Međutim, još pokušavamo popraviti neka vozila koja su nam u kvaru. Uz to u svakom vozilu od jutros imamo po jednog našeg kontrolora koji vodi računa o dozvoljenom broju putnika i upozorava putnike na distancu. Ali ne možemo sami riješiti ove probleme – pojašnjava Mujagić.

Da vozila GRAS-a ne bi bila pretrpana, slaže se i Smajić, potreban je veći angažman policije i inspekcije.

- Obećali su veći angažman inspekcije i policije koji će nam pomoći da se u vozilima GRAS-a poštuju propisane mjere, pa se nadamo da će utjecati i na putnike da poštuju distancu u vozilima gradskog prijevoza – kaže Mujagić.