open-navfaktor-logo
search
Stop divljanju
Inspekcije će biti na terenu, kazne visoke: Sutra stupa na snagu Odluka o kontroli cijena Vlade FBiH
Sutra stupa na snagu Odluka Vlade Federacije o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne živone namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, potvrđeno nam je u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove Federacije BiH.
02.04.2021. u 14:52
get url
text
Supermarket

Dodaje se da će provođenje odluke kontrolisati federalna, kantonalna, gradske i općinske tržišne inspekcije.

Podsjećamo, prema odluci Vlade FBiH pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest posto, a maloprodaji od osam posto na nabavnu cijenu.

Kontrole na terenu 

Ova obaveza odnosi se na sve vrste brašna i hljeba, peciva i druge pekarske proizvode od brašna žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće. Zatim, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, sirće, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena, te hranu za posebne medicinske potrebe.

Odlukom su obuhvaćeni i pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdženti za veš i za suđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir, kao i sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočna hrana i komponente za stočnu hranu i vještačko đubrivo.

- Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 01.4.2021. godine donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, utvrdivši da postoje uvjeti za propisivanje mjere neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH. Odluka će biti objavljena u Službenim novinama FBiH, dana 02.4.2021. godine, a stupa na snagu sutra, u subotu, 03.4.2021. godine. Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zaduženi su federalna, kantonalna, gradske i općinske tržišne inspekcije - navode u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove FBiH.

Dodaju kako se FUZIP putem federalnog tržišnog inspektorata, u skladu sa Odlukom Vlade FBiH i Listom proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena, u narednom periodu kontrolisati njeno poštivanje na terenu.

Kazne za pravna i fizička lica 

- Kazne za kršenje mjera neposredne kontrole cijena propisane u članu 14. Zakona o kontroli cijena kreću se u rasponu od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM za pravno lice, od 250,00 KM do 2.500,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu i od 500,00 KM do 1.500,00 KM za fizičko lice. Pored novčane kazne, pravnom i fizičkom licu izreći će se i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem prekršaja - kazali su nam u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku indeks potrošačkih cijena u Federaciji BiH u grupi "hrana" u februaru 2021. godine u odnosu na februar 2020. godine iznosi 101,2 (cijene su porasle za 1,2 posto).

Najveći rast je imalo jestivo ulje od 20,6 posto. U februaru ove godine je litar ulja iznosio 2,48 KM, a isti mjesec prošle godine je koštao 2,06 KM. Poskupio je i šećer i to za 5,2 posto. Kilogram šećera je u februaru bio 1,24 KM, a isti mjesec prošle godine 1,18 KM. Pšenično brašno je poskupjelo za 2,2 posto. Kilogram je prošle godine koštao 0,91 KM, a u februaru ove godine 0,93 KM. Skuplja je i riža.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.