open-navfaktor-logo
search
Zločini u Zvorniku
Interpol raspisao potjernicu za Dušanom Spasojevićem
Interpol je raspisao potjerrnicu za Dušanom Spasojevićem kojeg optužnice Državnog tužilaštva terete za zločine na području Zvornika 1992. godine.  
09.04.2020. u 13:58
get url
text

Spasojević se tereti da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) Malešić, 27. maja 1992. godine silovao zaštićenu svjedokinju "A". Prema optužnici, on je ušao u učionicu, izveo svjedokinju "A" pod izgovorom da donesu hranu za njenu bebu, a potom ju je silovao iza škole. Sudski postupak po ovoj optužnici je došao do faze izvođenja dokaza Odbrane, ali se Spasojević nije pojavio na ročištu 3. marta 2020. godine.

- U petak sam od rodbine dobio SMS poruku: 'On je otišao.' Pitao sam šta to znači. Kažu: 'Odlučio je.' Pitali su da li da jave MUP-u (Ministarstvu unutrašnjih poslova) da je nestao, da se vodi kao nestala osoba. (...) Moje mišljenje je da se on nalazi u Srbiji - rekao je tada u sudnici branilac Nenad Rubež.

Nastavak suđenja po ovoj optužnici se trebao održati 9. marta, ali se Spasojević ni tada nije pojavio na ročištu, a Tužilaštvo je od Suda zatražilo da za njim raspiše potjernicu.

Prema navodima druge optužnice, Spasojević je sa Perom Radićem, Božom Vidovićem, Petkom Tomić, Brankom Studenom, Vladom Ristanovićem i Milanom Mijićem optužen za ubistva najmanje 48 osoba, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika, kao i da su lično i direktno sudjelovali u napadu na ovo selo.

- Terete se da su od aprila do decembra 1992., u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao pripadnici TO Malešić a kasnije Zvorničke brigade VRS-a, sudjelovali u organizovanim napadima na mjesto Jusići, što je rezultiralo ubistvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatvaranjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Kada su se ostali optuženi iz ovog predmeta početkom marta izjašnjavali o krivici, Spasojević nije pristupio na to ročište, a branilac je kazao da je porukom obaviješten od rodbine da je optuženi nedostupan. Sud je potom donio rješenje kojim se Spasojevićev predmet odvaja u odnosu na Peru Radića i ostale optužene, te je tada rečeno da će se postupak protiv njega voditi zasebno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.