Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, u svom obraćanju je kazao da secesionističke izjave dolaze iz entiteta Republika Srpska.  

VEZANI TEKST - Izetbegović odbio poziv ambasadora Rusije u UN-u: Trebali ste zvati Predsjedništvo, a ne lidere stranaka

- Predsjedavajući Predsjedništva BiH jučer je najavio integraciju RS-a i Srbije. Poricanje genocida u Srebrenici je uobičajena praksa, postavljaju se spomenici osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Što se tiče međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH, prerano je da se okonča njihov mandat. Sud bi u tom slučaju došao pod političku kontrolu. To bi ugrozilo suverenitet, pa možda i integritet BiH. U RS-u odbijaju da implementiraju zakon o vojnoj imovini, njenom knjiženju na državu BiH. Dodik je u prvoj deceniji poslije Daytona bio partner, bio je ključan njegov napor na izgradnji bh. institucija - izjavio je Inzko.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, kazao je da izvještaji Inzka međunarodnim institucijama ne prezentiraju cjelovitu sliku o BiH.

- Bošnjaci afirmiraju ideju o unitarističkoj BiH. Promjene Izbornog zakona BiH su neophodne - poručio je Čović. 

Zatim se obratio Milorad Dodik, a nastup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a bio je skandalozan.

- Inzko iznosi neistine. Ili mrzi Srbe ili je plaćen za to. Inzko govori u ime Bošnjaka, muslimana. Zaustavite monstruma - rekao je, između ostalog, Dodik. 

Dodik je poručio da ukoliko Inzko nastavi sa nametanjem svojih odluka, smatra legitimnim da RS usmjeri integracijama sa, kako je kazao "matičnom Srbijom".