OHR

Inzko ponovo o Deklaraciji SDA, izjave sa Glavnog odbora SNSD-a nije pročitao?

Objavljeno: 18.09.2019. u 18:08

Visoki predstavnik želi jasno istaknuti da je, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštivanju Daytonskog sporazuma, navodi se

FOTO: Damir Hodžić

Ured visokog predstavnika u BiH ponovo danas se oglasio u vezi s novinarskim upitima o posljednjem Kongresu SDA.

Ured visokog predstavnika je nedavno odgovorio na niz novinarskih pitanja u vezi sa Deklaracijom SDA koja je usvojena na nedavnom Kongresu te stranke. Budući da su neki pogrešno protumačili naš odgovor, visoki predstavnik želi pojasniti svoj stav o nekim od pitanja koja su razmatrana na Kongresu SDA, navode iz OHR-a. 

-Visoki predstavnik osuđuje činjenicu da je SDA odlučila da formulira svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije. Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije.

Visoki predstavnik želi jasno istaknuti da je, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštivanju Daytonskog sporazuma. On uključuje i Ustav BiH, koji jasno garantira suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru.

Visoki predstavnik duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vrijeme rata. Takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost štetni su za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi.

Visoki predstavnik poziva sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podjele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima - navodi se u saopćenju iz OHR-a. 

Visoki predstavnik Valentin Inzko, odnosno Ured OHR-a, za sada se nije oglasio u vezi sa današnjim ponovnim tezama koje je iznio Milorad Dodik nakon sjednice Glavnog odbora te stranke, a u vezi sa tvrdnjama o pravu entiteta na samoopredjeljenje, odnosno otcjepljenje. Osim toga, Dodik je ponovio teze o Sudu, Tužilaštvu, OSA-i, SIPA-i kao institucijama koje "nisu izvorno dejtonske", a najavio je i propitivanje rada, odluka i ovlasti visokog predstavnika. 

VEZANI TEKSTDodik: Ako se nastavi kršenje Dejtonskog sporazuma, inicirat ćemo "samoopredjeljenje"

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, uoči Kongresa dao je izjavu za medije u kojoj je pojašnjavao pitanja u vezi s Deklaracijom SDA. 

-Pitanje građanske Bosne i Hercegovine, pitanje republike BiH itd. Ja ću ponoviti, politički ciljevi bilo koje političke stranke su legitimni sve dok se najavljuju ostvarivati legitimnim političkim sredstvima - naveo je Genjac.

Dodao je da u ovom slučaju, cilj da BiH bude građanska, može se ostvariti sredstvima koja postoje, to je rasprava u parlamentu, donošenje Ustava, donošenje zakona većinom kako je to propisano.

- Sve dok se to ostvaruje legitimnim političkim sredstvima, to je legitiman politički cilj. Naravno, mi smo svjesni da u ovom trenutku to nije možda realan politički cilj, jer nisu ni realna politička sredstva da bi odgovorila tom cilju. Ali to je jedan naš cilj koji mi imamo kao svoj cilj od koga nismo odustali, ali ne pada nam na pamet da ga ostavarujemo nelegitimnim sredstvim - kazao je tada Genjac.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije