open-navfaktor-logo
search
Ne slijede primjer
Ipak ne vjeruju Dodiku i plaše se sankcija zbog Inzkovog zakona: Neznatan broj prijava Tužilaštvu
Nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), kojim je negiranje genocida kažnjivo, Tužilaštvu BiH upućeno je nekoliko prijava po tom osnovu.
04.08.2021. u 22:34
get url
text

VEZANI TEKST - Milorad Dodik se sam prijavio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

- Nakon što je visoki predstavnik donio odluku o dopuni KZBiH, u narednim danima, zaprimili smo određeni broj prijava građana. Više informacija i detalja u ovom trenutku ne možemo davati – kazali su nam iz Tužilaštva BiH.

Kako nezvanično saznajemo, radi se o neznatnom broju prijava. To ukazuje na činjenicu da građani koji žive u Republici Srpskoj, nakon poziva Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da se sami prijave Tužilaštvu za negiranje genocida slijedeći njegov primjer, to nisu radili.

Dodik se prošle sedmice sam prijavio Tužilaštvu BiH. To je, kako je kazao, uradio da "tako rastereti muslimane koji bi mogli biti izloženi pritisku i zahtjevima svojih političkih vođa, kod kojih su prema Srbima prisutna usijana osjećanja i mrzotvorni stavovi, da protiv njega podnesu krivičnu prijavu".

- Da ne bi bilo pregrijanih emocija i niskih strasti iz sarajevske zagušljive političke kuhinje u kojoj se prema Srbima svakodnevno proizvodi mržnja, odlučio sam da se sam prijavim - pojasnio je Dodik.

On je dan kasnije pozvao Srbe koji žive u RS-u da slijede njegov primjer i sami se prijave Tužilaštvu BiH zbog negiranja genocida.

- Svih nas milion i nešto da se sami prijavimo Tužilaštvu pa da vidimo šta će onda biti. Sami sebe prijavimo i kažemo "šta sad" - naveo je Dodik.

Jednu od prvih prijava zbog negiranja genocida u Srebrenici podnio je Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica, i to protiv novinara RTRS-a Branimira Đuričića.

VEZANI TEKST - Ćamil Duraković podnosi krivičnu prijavu protiv novinara zbog negiranja genocida

- Nakon što je na snagu stupio Zakon sa izmjenama koje je nametnuo visoki predstavnik, on je napravio službeni tvit gdje je rekao da nije bilo genocida u Srebrenici. Naveo sam da je to kršenje zakona i odredaba zakona koje se odnose na genocid – kazao je Duraković ranije za Faktor, te dodao da je kao građanin, legalista i neko ko je preživio genocid, iskoristio svoje zakonsko pravo.

Tužilaštvo BiH već je formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana.

U BiH je od 28. jula zabranjeno negiranje genocida i drugih ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca.

Dopune Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko, zvanično su objavljene u Službenom listu BiH 27. jula. Za one koji budu kršili Zakon predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

U odluci, koju je 23. jula donio Inzko, navodi se da izmjene i dopune Krivičnog zakona stupaju na snagu osam dana od dana objave na službenoj internet stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvu BiH su ranije najavili da će se u okviru predmeta pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.