open-navfaktor-logo
search
Pred Ligu nacija
Iskustvo, bez mladosti: Zašto je Petev pozvao Hotića, Duljevića, Bešića, Barišića i Bilbiju?
Ivaylo Petev, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, objavio je danas spisak igrača na koje će računati u susretima Lige nacija protiv Finske, Rumunije i Crne Gore.
25.05.2022. u 21:28
get url
text

Pozive je dobio 31 igrač, a pet imena je "zaparalo oči" svim ljubiteljima fudbala u našoj zemlji. Nakon duže vremena pozive su dobili Muhamed Bešić, Dino Hotić i Haris Duljević. Iznenađenje je Hrvoje Barišić, a Petev se konačno smilovao, te među Zmajeve pozvao Nemanju Bilbiju, najboljeg strijelca Premijer lige BiH.

VEZANI TEKST - Vranješ zbog Bilbije prozvao Peteva: "Vrijeđanje lige i zdravog razuma"

Zanimljivo, sva peterica su iskusni igrači, za koje se baš i ne može reći da su budućnost bh. tima.

Najmlađi od njih je Hotić koji ima "samo" 27 godina, nosi dres Cercle Bruggea i u ovoj sezoni je u svim takmičenjima odigrao 35 utakmica. Postigao je sedam golova i upisao 11 asistencija, što je solidna minutaža. Hotić je za reprezentaciju BiH debitovao 2019. godine kod Roberta Prosinečkog, a posljednji nastup upisao je 8. oktobra 2020. godine protiv Sjeverne Irske u polufinalu baraža za EURO.

Nešto stariji je Duljević (29) koji je u dresu Hanse Rostock (Druga Bundesliga) odigrao 23 utakmice, ali sa jako lošijom statistikom od Hotića. Bivši fudbaler Sarajeva nije se upisivao u listu strijelaca, a na svom kontu ima samo tri asistencije. Petev je već pozivao Duljevića, u martu prošle godine protiv Finske, Kostarike i Francuske, a poslije toga se "izgubio".

Bešić je bio hit prije osam godina, kada je briljirao na debitantskom nastupu Zmajeva na SP protiv Argentine. Međutim, posljednjih godina 30-godišnji veznjak je "nestao sa fudbalske mape", da bi se u septembru prošle godine vratio u Mađarsku, gdje je potpisao za Ferencvaroš.

Posljednji nastup za reprezentaciju BiH upisao je u septembru 2022. godine protiv Poljske, a u netom završenoj sezoni odigrao je 22 utakmice i na svom kontu ima jedan gol.

VEZANI TEKST - Petev nije odgovorio po čemu će mu navijači suditi kad nema rezultata, Đurić završio reprezentativnu karijeru

Barišić (31) je već nosio dres reprezentacije BiH i to u decembru prošle godine na prijateljskom meču B tima protiv SAD-a. U dresu Mostaraca odigrao je 29 utakmica, postigao je jedan gol i ima jednu asistenciju.

Što se tiče Bilbije, o njemu su već ispričane sve priče. Prvi strijelac Premijer lige BiH, koji je u 31 utakmici postigao 32 gola (ima i sedam asistencija) još ranije ove sezone je trebao biti nagrađen pozivom jer teško da će neko u skorije vrijeme ponoviti njegov uspjeh.

Bilbija je već ranije oblačio dres sa državnim grbom BiH i to u januaru 2018. godine kada je odigrao deset minuta protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Sve ovo govori da Petev itekako brine za svoju stolicu jer je svjestan da ga samo dobar rezultat u Ligi nacija ostavlja na klupi Zmajeva. Hoće li mu pomoći iskusni peterac i hoće li na klupi BiH dočekati septembar, saznat ćemo narednih dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.