open-navfaktor-logo
search
Posljedice potresa
Islamski pedagoški fakultet ustupio dio svoga prostora Domu zdravlja Bihać
Zemljotres, čiji je epicentar bio u gradu Petrinji u Republici Hrvatskoj gotovo svaki put se sa veoma jakim intenzitetom osjetio u Bosanskoj krajini. Toga 29. decembra 2020. godine je stradala i zgrada Doma zdravlja Bihać.
15.01.2021. u 07:44
get url
text

Prema preliminarnom izvještaju firme Euroing, koja je angažovana da sačini izvještaj o stvarnom stanju zgrade, navodi se da je statika zgrade Doma zdravlja Bihać u velikoj mjeri poremećena.

- Nakon preliminarnog izvještaja kojeg smo dobili od firme Euroing, potvrđeno je da je statika objekta Doma zdravlja Bihać u velikoj mjeri narušena i da trenutno možemo koristiti samo prvi i drugi sprat A bloka zgrade Doma zdravlja, dok ostala tri sprata se ne mogu koristiti. Vidna su oštećenja na pregradnim zidovima i na podnim strukturama također. Neophodno je što prije donijeti konačnu odluku oko toga da li je postojeći objekat iskoristiv i može li se sanirati ili je neophodno krenuti u izgradnju novog objekta Doma zdravlja Bihać - kazao je dr. Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja Bihać.

Kada je u pitanju trenutno funkcionisanje Doma zdravlja Bihać, direktor Jusufagić ističe da su se brzo reorganizirali i napravili preraspodjelu odjela, izmjestili neke odjele iz zgrade na druge lokacije, tako da danas Dom zdravlja Bihać, iako u veoma teškim uvjetima, funkcioniše i pruža usluge za više od 60.000 građana Grada Bihaća.

- Od nekih 7.000 m2 koliko smo imali iskoristivog prostora, mi smo koristili više od 6.000 m2. Hitnu medicinsku službu smo srećom mogli ostaviti na istom mjestu, s obzirom na to da građani uglavnom svoju prvu liječničku pomoć zatraže upravo na tom odjelu i bilo nam je važno da se zadržimo na tom prostoru. Područne ambulante smo pretvorili u odjele, a neke službe smo čak bili primorani organizirati u pomoćne kontejnere koje smo postavili na parkingu i tu smo smjestili Covid-ambulantu i još neke službe. Uspjeli smo, hvala Bogu, najviše službi zadržati u ova dva sprata, a građane molimo za razumijevanje kada smo primorani da ih preusmjeravamo na neke druge lokacije na kojima smo organizirali pružanje usluga - istakao je direktor Jusufagić.

Islamski pedagoški fakultet stavio je svoje slobodne kapacitete na raspolaganje Domu zdravlja

Direktor Jusufagić ističe da je posebno zahvalan Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću i njegovom dekanu prof. dr. Hajrudinu Hodžiću, koji su ponudili svoju pomoć i u prostorije Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću smjestili administraciju, s obzirom na to da se radi o školskom objektu gdje je vrlo rizično da dolaze pacijenti.

Dr. Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja Bihać

- Posebno sam zahvalan dekanu Islamskog pedagoškog fakulteta prof. Hodžiću, što nam je ustupio dio prostornih kapaciteta ove obrazovne ustanove i što je pokazao veliko razumijevanje prema onome što nas je snašlo. Osjetio sam tu domaćinsku brigu i potpunu solidarnost sa Domom zdravlja u ovom, za nas sve, veoma teškom periodu. Nadam se da ćemo kao društvo u cjelini cijeniti ovakve geste i da će saradnja raznih slojeva našeg društva uvijek biti na visokom nivou - poručio je direktor Jusufagić.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić je po saznanju razmjera štete i okolnosti u kojima se našao Dom zdravlja Bihać, zajedno sa svojim saradnicima izvšio konsultacije i promtno reagovao prema resornom ministarstvu i Domu zdravlja Bihać stavljajući svoje slobodne kapacitete na raspolaganje.

- Islamski pedagoški fakultet je brzo reagovao, razmotrili smo naše kapacitete i o tome obavijestili resorno ministarstvo i Dom zdravlja Bihać, nakon čega smo odmah upriličili sastanak sa upravom Doma zdravlja Bihać i dogovorili izmještanje njihovog nemedicinskog osoblja u naše prostorije. Drago nam je da smo našli prostor i na ovakav način pomogli ovu ustanovu od krucijalnog značaja za naš narod i naše zdravlje. Ovim činom smo htjeli svima njima poručiti da nisu ostavljeni, da su i institucije Islamske zajednice njima na raspolaganju i da ćemo i ovo teško iskušenje uspješno prebroditi zajedničkim snagama, ako Bog da - ističe dekan prof. Hodžić.

Šta slijedi i kako pomoći Domu zdravlja Bihać

Direktor dr. Jusufagić pojašnjava da je sada na osnivaču, tj. Vladi USK da preuzme dirigentsku palicu u ovom procesu i donese smjernice i odluke u vezi s objektom Doma zdravlja Bihać.

- Vlada će u skorije vrijeme angažovati neki od instituta koji rade statičko-geološko ispitivanje da utvrdi precizno kakvo je sadašnje stanje postojeće zgrade i na osnovu toga će donijeti odluku da li se isplati ići u rekonstrukciju postojeće zgrade ili će se posegnuti za izgradnjom novog objekta. Raduje nas činjenica da je Vlada FBiH obećala tri miliona KM za zgradu Doma zdravlja Bihać, a nama lično je najpotrebnija stabilna zgrada u kojoj ćemo moći kvalitetno pružati usluge našim građanima. Moram naglasiti da niko nije, hvala Bogu, povrijeđen i da smo uspjeli sačuvati sve aparate i uređaje, kako one koji su novijeg datuma, tako i one koji duži period koristimo. Mi smo otvorili naš račun za podršku Domu zdravlja Bihać i nadam se da će Dom zdravlja bihać uskoro dobiti kvalitetno adaptiranu zgradu ili potpuno novu zgradu koja bi odgovarala našim potrebama - zaključio je na kraju direktor dr. Jusufagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.