open-navfaktor-logo
search
EHF EURO 2020
Ispao veliki favorit: Islanđani ostavili Dance na cjedilu, olimpijski i svjetski prvaci pakuju kofere
Iako Danci, aktuelni olimpijski i svjetski prvaci, tek trebaju odigrati posljednji susret na Euru, pobjeda Mađarske nad Islandom 24:18 im je znak da mogu početi da se spremaju za povratak kući
15.01.2020. u 19:45
get url
text

Rukometna reprezentacija Mađarske u susretu trečeg kola grupe E savladala je Island sa 24:18, te će kao prvoplasirani tim iz ove grupe nastaviti takmičenje u drugoj fazi Evropskog prvenstva. Ovom pobjedom Mađari su iz takmičenja eliminasali aktuelne olimpijske i svjetske prvake, rukometaše Danske, koji će večeras od 20.30 sati protiv Rusije igrati tek za presitž.

Mađari su odlično otvorili susreta, a poslije nekoliko uvodnih minuta meča vodili su s 3:0. Ipak, potom je uslijedila velika serija Islanda koji sa šest vezanih golova dolazi do totalnog preokreta.

Islanđani su to kraja prvog poluvremena konstantno bili u vodstvu, a prednost rukometaša ove skandinavske zemlje varirala je od dva do pet golova, koliko je iznostila prednost u finišu prvog dijela.

Mađarsi su s dva vezana pogotka na samom kraju prvog poluvremena uspjeli smanjiti na "minus tri", pa je Island na pauzu otišao s vodstvom 12:9.

Zanimljivo je bilo i na tribinama, gdje su Danski navijači slavili svaki pogodak Islanđana, ali ne samo navijači već i reprezentativci aktuelnih svjetskih i olimpijskih prvaka, kojima je preduvjet za plasman u drugi krug bila pobjeda Islanda nad Mađarskom.

Start drugih 30 minuta donio je prednost Islanđanima od četiri gola (14:10), no potom se ona počela topiti. Nakon što su Mađari izjednačili na 17:17 dodatno su stisnuli gas i osam minuta prije kraja utakmice poveli s 21:17.

U 57. minuti Mađari su otišli na "plus pet" 23:18 i već tada potvrdili da će kao prvi iz grupe E, s dvije pobjede i jednim remijem nastaviti takmičenje. Tako će im se priključiti večerašnji protivnik, dok aktuelni olimpijski i svjetki prvaci, rukometaši Danske, bez obzira na ishod meča s Rusijom, koji počinje od 20.30 sati, mogu početi da pakuju kofere.

Mađarska je na kraju slavila sa 24:18.

Mađar Banhidi je bio prvi strijelac susreta sa osam golova, dok su Palmarsson i Sigurdssson postigli po četiri za Island.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.