open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo ZHK
Istraga smrti osmero mladih kod Posušja: Toksikološki nalazi potvrdili sumnje istražitelja
Trovanje ugljen-monoksidom uzrok je smrti osmero mladih koji su pronađeni mrtvi u vikendici na Tribistovu u općini Posušje, pokazali su to nalazi vještačenja krvi obavljenih u Sarajevu.
14.01.2021. u 09:03
get url
text

- Nakon izvršene analize krvi utvrđeno je da je kod svih osam osoba došlo do intoksikacije ugljičnim monoksidom s utvrđenom koncentracijom u krvi koja je smrtonosna - potvrdio je tužilac Tužilaštva ZHK Josip Aničić. 

U Tužilaštvu se još čeka nalaz vještačenja vještaka protivpožarne zaštite i zaštite na radu, koji je bio na uviđaju i koji će utvrditi način na koji je došlo do ulaska smrtonosnog plina u prostoriju gdje su boravili.

Podsjetimo, vikendica u kojoj su zatečeni nije imala električnu energiju, te su oni sa sobom donijeli agregat za proizvodnju struje.

Agregat se nalazio u ostavi, na kojoj je bio mali prozor koji je bio otvoren na kipu, jer je kroz njega bio provučen kabl preko kojeg je u prostoriju gdje su bili mladi provedena struja.

Pretpostavka je da je upravo tuda smrtonosni plin dospio u sobu gdje su se nalazili.

Podsjetimo, u nezapamćenoj tragediji koja se dogodila u novogodišnjoj noći u Posušju, život su izgubili Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković.

Oni su do ranih jutarnjih sati bili budni, a pronađeni su na uglu u sjedećem položaju.

Kasnija obdukcija tijela pokazala je da se najvjerovatnije radilo o gušenju, a što je potvrđeno i toksikološkim nalazom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.