Kako je naveo, drugi prioritet u njegovom radu bit će drugačija uloga SAD-a u svijetu u odnosu na to što je bilo u prethodne četiri godine, te smatra da će s novom američkom administracijom ta zemlja biti prisutnija na globalnom planu.

- Pretpostavljam da će u tom smislu doći do jačanja veza između Evropske unije i SAD budući da je administracija dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa stvorila tenzije - podsjeća Ivanić.

Kada je u pitanju odnos SAD-a prema globalnim pitanjima, Ivanić naglašava da bi moglo doći i do smirivanja prilika unutar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) jer i tu bilo tenzija budući da je Trumpova administracija zamjerala ostalim zemljama članicama da nedovoljno finansiraju NATO.

- Vjerujem da će se to vratiti na nivo kakav je bio prije dolaska Trumpa na mjesto predsjednika SAD-a - dodao je Ivanić.

Ipak, on ne smatra da će Balkan biti među visokim prioritetima Bidena budući da postoji više kritičnijih prilika u svijetu i mjesta gdje su prisutne tenzije, ali imajući u vidu da je Biden čovjek koji poznaje prostor Balkana izrazio je uvjerenje da će SAD biti prisutnija u BiH nego ranije.

Stoga Ivanić ne očekuje neke dramatične promjene niti neku dramatičnu angažiranost, ali će se jače prisustvo SAD u BiH najviše ogledati kroz rad u Vijeću za implementaciju mira (PIC).

- Sada bi PIC trebao dobiti na većem značaju i pretpostavljam da se u tom smislu može očekivati promjena i to daleko više na provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma nego na pokušaju da se dođe do novog dogovora o BiH jer mislim da to, zbog unutrašnjih i međunarodnih prilika, nije realno - stava je Ivanić.

Kako je zaključio to bi bio ključni mehanizam ili instrument preko kojeg će Bidenova administracija pokušati da bude prisutnija u BiH, ali ne vidi da će se išta dramatično moći promijeniti u odnosu na suštinskom nivou.

Inauguracija 56. američkog predsjednika Joea Bidena bit će održana u srijedu, 20. januara, a sve velike medijske kuće najavile su prijenos tog svjetskog događaja.