open-navfaktor-logo
search
Životna drama
Ivanu Klasniću porodica više ne može pomoći
Tijelo bivšeg hrvatskog reprezentativca do sada odbacilo dva donirana bubrega
22.09.2018. u 08:43
get url
text
Ivan Klasnić
get url
text

Nastavlja se velika bitka bivšeg hrvatskog reprezentativca Ivana Klasnića, kako sa zdravljem tako i s pravdom koju rješava preko sudskog spora, piše Jutarnji.hr.

Naime, proslavljeni napadač tuži doktora svog bivšeg kluba Werdera iz Bremena zbog grešaka pri tretmanu bolesti bubrega koje su ga i dovele u ovu zabrinjavajuću situaciju.

Svašta je Ivan prošao otkako su se 2002. godine pojavili njegovi zdravstveni problemi, ali tada nije dobio nikakav poseban i potreban tretman. Tri godine kasnije, preciznije u novembru 2005., njegovi su problemi oko bubrega rasli i testiranja su pokazivala jako loše rezultate. Otprilike godinu dana kasnije, bubrezi su otkazali i transplantacija je bila neizbježna, a do danas je prošao već tri.

Ona posljednja iz prošle godine i dalje daje rezultate, ali pitanje je koliko će to trajati.

- Samo zvijezde imaju odgovor na to pitanje - rekao je 38-godišnji Klasnić u razgovoru s njemačkim novinarima ovog petka, a potom upozorio i na problem koji bi se mogao pojaviti prilikom traženja novog donora.

- Nitko mi iz porodice više ne može pomoći - dodao je Ivan.

Bivši Vatreni je, podsjetimo, prvo dobio novi organ od majke, no njegovo je tijelo to odbacilo, da bi zatim kasnije prihvatilo onaj očev. U septembru 2016. i taj je bubreg otkazao, a treća transplantacija obavljena je 2017. godine u zagrebačkoj bolnici Merkur. Već se tada znalo da će njegovo tijelo zbog nastalih antitijela teško prihvatiti novi bubreg iz porodice.

Nijemci su dodatno istakli zašto je ta njegova poruka posebno zabrinjavajuća. Naime, u Njemačkoj u posljednjih 20 godina broj donora organa nije nikad bio niži te se radi o brojci od njih 10 na milion stanovnika.

U prvostepenom postupku doktor Werdera Götz Dimanski i pripravnica Manju Guha proglašeni su krivim i moraju platiti 100.000 eura, a uz to su prisiljeni snositi i sve troškove Klasnićevog liječenja.

Sada slijedi potvrda i konačna odluka koju bi trebao donijeti Viši regionalni sud u Bremenu, a prema njemačkim medijima sudija je predložio nagodbu s iznosom oko tri miliona eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.