open-navfaktor-logo
search
Spasitelj bh. fudbala
Ivica Osim danas slavi 80. rođendan, sretno, Švabo
U vrijeme kada je Evropom buktio Drugi svjetski rat u sarajevskom naselju Hrasno, u radničkoj porodici, prije tačno 80 godina rodio se Ivan Osim, jedan od najvećih fudbalskih umova s ovim prostora i spasitelj bh. fudbala, sviđalo se to nekome ili ne.
06.05.2021. u 08:46
get url
text

Dijete čiji je otac radio kao bravar u željeznici skoro i sudbinski je bio vezan za klub u blizini čijeg stadiona je rođen, a u čijem omladinskom pogonu je počeo trenirati 1954. godine, da bi pet godina kasnije debitovao za seniorski sastav Željezničara.

U godinama koje slijede Ivica Osim, koji je zbog korpulentnosti i plave kose zaradio nadimak Švabo, postat će najveća klupska legenda tima sa Grbavice, kako igračka, tako i trenerska.

VEZANI TEKST - U Austriji spremili posebnu rođendansku čestitku za Ivicu Osima

Punih 11 godina Osim je nosio plavi dres, u njemu doživio brojne uspone i padove. Jedan od njih je svakako "afera Planinić" iz 1965. godine nakon koje je Ivica kažnjen jednogodišnjom suspenzijom, a klub izbačen u Drugu ligu.

Za fudbalsku reprezentaciju bivše SFRJ debitovao je 1964. godine, a u dresu nacionalnog tima upisao je 16 nastupa i postigao osam golova. Osim je sa reprezentacijom bio nadomak evropskog zlata 1968. godine, no povreda na početku polufinalnog susreta protiv Engleza, nakon koje je šepao terenom jer u to vrijeme nije bilo izmjena, spriječila je Straussa da zaigra u finalnom meču protiv Italijana.

Odlaskom u Strazbur 1970. godine Ivica nije ostao upisan kao član jedine Željine šampionske generacija u Jugoslaviji zajedno s Katalinskim, Bukalom i drugim vedetama, a osam godina kasnije završio je igračku karijeru.

Trenerski put Ivice Osima, baš kao i igrački, krenuo je iz Doline ćupova. Prvi tim Plavih preuzeo je 1978. godine i vodio ga sve do 1986, a taj period svakako će obilježili polufinalni susret Kupa UEFA protiv Videotona kada je pogodak mađarskog sastava u samom finišu utakmice spriječio sraz Želje i Reala u finalu, i nezaboravna scena u kojoj osim "čupa" kosu nakon gola Czuhayja.

Osimu je 1986. godine ukazana čast da preuzme nacionalni tim Jugoslavije, koja je u to vrijeme raspolagala s nevjerovatnim igračkim kadrom, pogotovo nakon što je godina poslije U-21 tim postao prvak svijeta.

Ipak, to osim nije bio prvi trenerski susret sa nacionalnim timom. Dvije godine ranije bio je asistent Ivanu Toplaku, tadašnjem selektoru Olimpijske reprezentacije Jugoslavije, koja je u Los Angelesu osvojila bronzu.

Prvi jugoslovenski selektor iz Bosne i Hercegovine u debiju na klupi reprezentacije savladao je Tursku s 4:0, a mnogi će mu godinama kasnije zamjerati što je u tadašnjem nacionalnom timu bilo najviše igrača iz BiH.

Reprezentaciju Jugoslavije vodio je na Svjetskom prvenstvu 1990. godine, kada ju je u četvrtfinalu zaustavila Argentina boljim izvođenjem penala, a osim po tom susretu nastup na Mundijalu u Italiji pamtit će se i po emotivnom zagrljaju Dragana Stojkovića Piksija nakon proslave jednog od dva gola u pobjedi nad Špancima.

Iako se Jugoslavija pod selektorskom palicom Ivice Osima kvalifikovala na EP 1992. godine, u Švedskoj nikada nije zaigrala. Zbog raspada zemlje SFRJ je izbačena s Eura, a legendarni Švabo je 23. maja 1992. godine podnio ostavku na press konferenciji u Beogradu.

- Ostavka je, ovako, najdirektnija stvar kad čovjek kaže: odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete... To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava - antologijske su Švabine rečenice novinarima okupljenim u Beogradu.

U narednim godinama Švabo je nakon Jugoslavije i Partizana vodio atinski Panathinaikos s kojim je osvojio dva Kupa Grčke i jedan Superkup, a u međuvremenu je odbio mogućnost da preuzme veliki Real Madrid.

Od "malog" Sturma je za osam godina (1994-2002) napravio učesnika grupne faze Lige prvaka, te su svi najveći uspjesi kluba iz Graza isključivo u vezi s imenom Ivice Osima, koji je proglašen najboljim trener u stogodišnjoj historiji kluba.

VEZANI TEKST - U Austriji ga cijene mnogo više: Ivica Osim na klupi idealnog tima Bundeslige s kraja prošlog stoljeća

U glavnom gradu Štajerske, gdje i danas živi Osim, odavno već postoji inicijativa da mu, još za života, bude dodijeljena ulica. O tome kakav ugled ima kod navijača Sturma govore i česta skandiranja njegovog imena, grafiti, parole i koreografije s imenom Ivice Osima.

Nakon austrijske epizode Švabo je 2003. godine prihvatio poziv japanskog JEF Uniteda, gdje je tri godine poslije imenovan za selektora. Od ozbiljnijeg rada sa reprezentacijom Japana spriječio ga je moždani udar kojeg je doživio 16. novembra 2007. godine, a knjiga sa izjavama Ivice Osima u ovoj azijskoj zemlji prodata je u više od pola miliona primjeraka.

Iako su mu mnogi godinama zamjerali što nikada nije sjeo na klupu rodne mu Bosne i Hercegovine, Ivica Osim se, uprkos zdravstvenim problemima, u borbu za bh. fudbal upustio onda kada je bilo najteže, kada je FSBiH bio suspendovan od FIFA-e i UEFA-e. Kako su mu se odužili za taj angažman, moglo se vidjeti ne tako davno....

Nećemo jubilarni 80. rođendan bosanskohercegovačkog fudbalskog velikana  kvariti pričom o ljudima koji to nikada neće biti. Sretan rođedan, Švabo, legendo!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.