open-navfaktor-logo
search
Sigurno okruženje
Iz neposredne blizine kuća u Donjem Kotorcu uklonjeno 11 mina i neeksplodiranih granata
Deminiranjem navedene površine je otklonjena sumnja i stvoreno sigurno okruženje za mještane naselja, za nesmetano korišćenje parcela i stambenih objekata u neposrednoj blizini, bezbjedno korištenje Međunarodnog aerodroma Sarajevo i putne komunikacije
02.12.2019. u 16:44
get url
text

Timovi Federalne uprave civilne zaštite završili su zadatak deminiranja u ilidžanskom naselju Donji Kotorac i uklonili jedanaest eksplozivnih sredstava, saopćila je ta uprava.

Pronađene su četiri protivtenkovske mine TMA-4 i sedam komada neeksplodiranih ubojitih sredstava. Manuelnom metodom čišćenja, deminirana su 973 m2, a pregiranjem 137 m2.

Deminiranjem navedene površine je otklonjena sumnja i stvoreno sigurno okruženje za mještane naselja, za nesmetano korišćenje parcela i stambenih objekata u neposrednoj blizini, bezbjedno korištenje Međunarodnog aerodroma Sarajevo i putne komunikacije.

Time je na lokalitetu Donji Kotorac, koji se nalazi 1,5 km jugoistočno od Ilidže, očišćeno 1.110 m2 sumnjive površine. U toku zadatka, mještani dijela ovog naselja bili su izmješteni, a otežavajuća okolnost za deminere je bila blizina piste Sarajevskog aerodroma i saobraćajnice.

{$galerijaFotografija}

Rizična površina je tokom proteklog rata bila na liniji razgraničenja, s kojom graniče idividualni stambeni objekti, poljoprivredno zemljište koje se obrađuje, Međunarodni aerodrom Sarajevo, kao i putna komunikacija Butmir - Donji Kotorac - Lukavica.

Uklanjanje mina Donji Kotorac, 02.12.2019.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.