Petak, 01.03.2024.

Iz Njemačke evakuisani bh. studenti, smješteni u karantin u Tuzli

Šezdeset devet bh. studenata, koji su bili na privremenom radu u Njemačkoj, u ranim jutarnjim satima je stiglo u Tuzlu.

Krizni štab i Civilna zaštita Tuzlanskog kantona odlučili su da će studenti biti smješteni u hotel Tuzla, u kojem će boraviti u karantinu 14 dana, nakon čega će biti pušteni svojim kućama.

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Stuttgartu Began Muhić i njegove kolege iz Konzulata, jučer su ih ispratili, čime su okončali višednevne aktivnosti oko organiziranja evakuacije studenata koji su zatražili konzularnu zaštitu i pomoć.

Bh. studenti su se zbog novonastale sitacije izazvane pandemijom koronavirusa zadesili u teškoj situaciji jer su istekom privremenog radnog ugovora ostali bez materijalnog i stambenog zbrinjavanja, a  zbog prekida saobraćaja bili su spriječeni vratiti se svojim kućama.

- Zahvaljujući aktivnostima Generalnog konzulata BiH u Stuttgartu uspjeli smo evakuisati studente koji su bili na privremenom radu u Njemačkoj, a koji su zbog novonastale situacije bili u nemogućnosti da se vrate svojim kućama. Evakuacija je zahtijevala koordiniranu akciju Generalnog konzulata u Stuttgartu, Kriznog štaba MVP-a BiH, Asocijacije studenata, naših ambasada u Berlinu, Beču, Ljubljani i Zagrebu te Kriznog štaba i Civilne zaštite TK. Veoma sam zadovoljan što su se naši studenti sretno vratili u domovinu. Nadamo se da će se nakon isteka vremena karantina zdravi vratiti svojim kućama i svojim redovnim studentskim obavezama - kazao je generalni konzul Muhić, saopćeno je iz Generalnog konzulata BiH u Stuttgartu. 

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh