open-navfaktor-logo
search
Tradcionalna kolona
Iz Odžaka krenuo marš mira za Srebrenicu: Da se zlo nikada, nigdje i nikome ne ponovi
Tradicionalni marš mira iz Odžaka do Srebrenice jutros je krenuo iz ovog grada iz Posavine.
04.07.2022. u 10:46
get url
text

Ove godine učestvovat će tridesetak pješaka iz Odžaka. Dio učesnika će prijeći cijeli put od 200 kilometara, dok će se drugi dio u Nezuku pridružiti tradicionalnoj koloni marša mira Nezuk – Srebrenica.

- Nije nam teško na ovakav način odati počast žrtvama. Već dugi niz godina to radimo, a prije pandemije smo imali zahtjevne rute pješačenja od Zagreba preko Vukovara do Srebrenice 2018. godine i Dubrovnik - Srebrenica 2019. godine. Pješaci su spremni i željni izazova, te se nadam da će nas zdravlje i lagan korak poslužiti kako bi se priključili koloni Marša mira u Nezuku, te 11. jula prisustvovali dženazi žrtvama genocida.

Ova godina je posebna, tako da ćemo naš najveći praznik Bajram dočekati zajedno sa svim učesnicima iz cijelog svijeta u predjelima gdje su naši šehidi ostavili svoje živote. Pored redovnih aktivnosti odavanja počasti žrtvama Srebrenice, ali i Vukovara, prisutni smo na većim obilježavanjima stratišta gotovo svih naroda diljem države. Želimo na ovaj način skrenuti pažnju na stradanja kako se zlo nikada, nigdje i nikome ne bi više ponovilo - kazao je Nihad Alić, predsjednik udruženja "Koraci mira Odžak".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.