Adela Gosto, gradska vijećnica i članica Prve mostarske partije (PMP) predložila je Zalihića za gradonačelnika, a on je kandidaturu prihvatio na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara. Tako je BH blok osim Irme Baralije iz Naše stranke dobio još jednog kandidata. 

Po završetku nominiranja kandidata za gradonačelnika, Zalihić je tražio da se sjednica nastavi za pet dana, ali mu nije udovoljeno. Naime, ušlo se već u proceduru glasanja jer je vijećnica Boška Ćavar koja je u samoizolaciji zbog koronavirusa već glasala. 

VEZANI TEKST - Sabina Ćudić: SDP ruši BH blok u Mostaru, dovodi u pitanje saradnju širom BiH

Vijećnici SDP-a i PMP-a su potom napustili zasjedanje. Glasanje je ipak nastavljeno jer Vijeće ima kvorum za rad. 

Paralelno sa burnom sjednicom u mostarskoj Vijećnici, ništa mirnije nije ni na društvenim mrežama. 

Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše strake, optužila je SDP da ruši BH blok u Mostaru i da dovodi u pitanje saradnju u ostatku BiH. Ubrzo je uslijedio odgovor iz SDP-a. 

- Iskreno mi je žao da se interes NS-a završava samo sa sarajevskom čaršijom. Mi smo svim srcem podržavali Irmu, ali zašto je tebi problem podržati kandidata SDP? - odgovorio joj je Ismet Lulić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

Osim Baralije i Zalihića, koji su ipak "ispali" već u prvom krugu glasanja, kandidati su još HDZ-ov Mario Kordić i Zlatko Guzin iz Koalicije za Mostar. Njih dvojica idu u drugi krug.

U prvom krugu Baralija je imala dva glasa, Kordić 14, Guzin 12, a Zalihić nije imao nijedan glas.