open-navfaktor-logo
search
Probijeni rokovi
Iz SDP-a traže intervenciju OHR-a i Tužilaštva KS o navodnim nepravilnostima u izboru vijećnika za Gradsko vijeće Sarajeva
Kantonalni odbor Socijademokratske partije Sarajevo obratio se Uredu visokog predstavnika (OHR) i Tužilaštvu Kantona Sarajevo smatrajaći da je u procesu izbora vijećnika koji će se činiti Gradsko vijeće Sarajeva napravljeno niz nepravilnosti.
18.02.2021. u 22:05
get url
text

- Prije svega važno je naglasiti da proces izbora gradskih vijećnika nije završen u rokovima koje predviđa Izborni zakon Bosne i Hercegovine i Statut Grada Sarajeva. Prema Izbornom zakonu BiH (član 13.12) općine su bile dužne završiti proces izbora vijećnika u roku od 15 dana nakon što su održane konstituirajuće sjednice.
Također, prema Statutu Grada Sarajeva (član 23.), Gradsko vijeće je trebalo biti konstituisano najkasnije 30 dana od dana konstituisanja posljednjeg Općinskog vijeća u općinama koje čine Grad Sarajevo.

Nakon što je su na sjednici Općine Novo Sarajevo u srijedu izabrani posljednji vijećnici koji će činiti Gradsko vijeće Sarajeva, povodom procesa izbora vijećnika oglasio se SDP i ukazao na niz propusta koji su se dešavali tokom biranja vijećnika - navodi se  u saopćenju KO SDP Sarajevo u kojem su naveli kako se glasalo po općinama.

{$galerijaFotografija}

U saopćenju su naglasili sljedeće:

- Imamo potrebe da vas upoznamo sa ovim procesom prije nego što Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održi sjednicu i raspodjelu mandata jer ono što zabrinjava Sarajevski SDP jeste što se pojedini izabrani dužnosnici u Općinskom vijeću Centar Sarajevo hvale da će trgovinom uticaja u Centralnoj izbornoj komisiji BiH izmijeniti model izbora gradskih vijećnika i demokratsku volju, te  osigurati sebi mandat iako imaju manji količnik od drugih osoba koje dolaze iz istog naroda.

Uzimajući u obzir da su i ovoga puta moguća kršenja Krivičnog zakona FBiH, trgovina utjecajem, primanje ili davanje dara ili drugog oblika koristi, pozivamo Tužilaštvo Kantona Sarajevo da poduzme preventivne aktivnosti nadzora nad izabranim dužnosnicima, te ozbiljno shvati sve izjave o plaćanju glasa ili druge vrste usluga.

SDP, 18.02.2021
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.