open-navfaktor-logo
search
Kasnila ona
Iz Ureda negiraju da je kasnio na sastanak: Milanović s premijerkom Finske o "teškom položaju Hrvata u BiH"
Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas predsjednicu Vlade Republike Finske Sannu Marin, koja boravi u posjeti Republici Hrvatskoj.
21.06.2022. u 20:57
get url
text

Kako je saopćio Ured predsjednika RH, na sastanku su razgovarali o odnosima dviju država koje povezuje članstvo u Evropskoj uniji, zatim o NATO summitu koji će se održati u Madridu iduće sedmice, kao i o sigurnosnoj i političkoj situaciji u jugoistočnoj Evropi s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.

- Budući da je Finska podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, predsjednik Milanović upoznao je premijerku Marin sa svojim stavovima vezanim uz širenje NATO-a. Pri tome je pojasnio kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO i da razumije sigurnosne razloge zbog kojih je Finska aplicirala za članstvo, ali je finskoj premijerki istovremeno ukazao na sigurnosne probleme s kojima je suočena Hrvatska zbog nestabilne političke situacije u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Milanović detaljno je pri tome informirao svoju sugovornicu o teškom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini kojima je uskraćeno demokratsko pravo biranja svojih legitimnih predstavnika - navodi se u saopćenju.

Dalje se navodi da je Milanović prenio predsjednici finske Vlade svoje uvjerenje kako je potrebno nastaviti proces širenja EU.

- U tom je kontekstu ponovio svoju podršku za dodjelu statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, ali je upozorio kako se status kandidata istovremeno mora osigurati i Bosni i Hercegovini, te započeti pregovore s državama jugoistočne Evrope koje su ispunile tražene uvjete za to. Istaknuvši kako su stabilnost Bosne i Hercegovine i ravnopravnost Hrvata u toj državi posebno važni za Hrvatsku, predsjednik Milanović rekao je premijerki Marin kako od partnera iz EU, uključujući Finsku, očekuje više razumijevanja i podrške za interese Republike Hrvatske jer je međusobna podrška smisao savezništva kako u EU, tako i u NATO-u - navodi se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Milanović pustio finsku premijerku da ga čeka, šetala salom

Iz Ureda hrvatskog predsjednika također su demantirali "netačnu i zlonamjernu informaciju kako je predsjednik Republike Zoran Milanović kasnio na sastanak s predsjednicom finske Vlade Sanne Marin, odnosno kako je ona zbog toga morala čekati Predsjednika Republike".

- Posjeta finske premijerke Uredu predsjednika u cijelosti je, u svakom detalju – od dočeka, do zajedničkog fotografiranja – odrađen prema jasnom, dugogodišnjem državnom protokolu kakav se uvijek primjenjivao i primjenjuje prilikom takvih posjeta. Svi predstavnici medija koji godinama prate takve susrete uvjerili su se u to. Jedina odstupanja od protokola danas bila su: prvo, kašnjenje predsjednice finske Vlade koja je u Ured predsjednika Republike stigla gotovo pola sata kasnije nego što je bilo dogovoreno (a što je doista rijedak slučaj, ali se događa); i drugo, jedini put do sada dogodilo se da gost (finska premijerka danas) Predsjednika Republike nije pričekao na za to predviđenoj poziciji, ispred zastava, kao što su to učinili baš svi dosadašnji gosti u Uredu predsjednika Republike.

Bez obzira na njeno kašnjenje i odstupanje od protokola, službeni doček i predstavljanje izaslanstava, kao i sastanak odrađeni su apsolutno prema uobičajenoj praksi. Tvrditi drugačije, pogotovo kada to čine pojedinci koji danas uopće nisu bili u Uredu predsjednika Republike, samo pokazuje zastrašujuću nezainteresiranost za činjenice i spremnost da po svaku cijenu sramote institucije svoje države - naveli su u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.