Podsjećajući na zajedničku prošlost, porijeklo, sličnost mentaliteta, jezika i sistema vrijednosti, Izetbegović je kazao kako su ovim narodima i glavni problemi i interesi zajednički. 

- Blizu smo tačke nakon koje se nećemo moći oporaviti. Ako se nastave politička natezanja koja uzrokuju sigurnosne krize i ekonomsko zaostajanje Bosne i Hercegovine, za desetak godina ćemo biti zemlja staraca kojima neće imati ko zaraditi penziju. Ja ću svoje politike zasnivati na navedenim stavovima, a zastupao sam ih oduvijek, te na spremnosti i zagovaranju da se prašta, pomiruje i razumije druga i treća strana - poručio je Izetbegović u intervjuu za Večernji list.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uspostave hrvatsko-bošnjačkog savezništva on je kazao da bi savezništvo moralo obuhvatiti sve dobronamjerne u Bosni i Hercegovini, ali bi trebalo krenuti od obnove povjerenja Hrvata i Bošnjaka.

- Moramo naći snage da napravimo preokret. A da bi ga napravili i jedni i drugi sebi trebamo postaviti pitanje – kako nam se desilo da dođemo u stanje u kom predsjednik Hrvatske optužuje Bošnjake da su "zlostavljači Hrvata", a Bošnjaci imaju ozbiljan strah od ulaska predsjednika HDZ-a u Predsjedništvo BiH, od dvojca koji bi činio s Dodikom? A to je, nažalost, tako, i uzalud nam je to gurati pod tepih. Povjerenje je kao zgrada, dugo se gradi, lako se ruši. Moramo ponovno graditi porušeno, a za početak se svako mora upitati gdje je pogriješio u posljednjoj dekadi. I ne ponavljati greške, paziti na riječi i postupke - kazao je predsjednik SDA.

Hrvatske i bošnjačke frustracije

Naglasio je da SDA ne negira dejtonski koncept, ali traži da se poštuje Dejtonski ustav koji je ozakonio taj koncept.

- Postoje hrvatske frustracije i očekivanja da se taj ustav promijeni, ali postoje i bošnjačke frustracije i zahtjevi da se promijeni Ustav Federacije BiH. Taj čvor moramo mudro razvezati. Milorad Dodik, pak, ne dovodi verbalno u pitanje koncept konstitutivnosti, ali ga je realno, kako to Sarajlije kažu – pomnožio s nulom. Hrvata i Bošnjaka ima još u tragovima u strukturi vlasti RS-a, a bitne pozicije koje pripadaju ovim narodima, recimo u Vladi RS-a, zauzimaju Hrvati i Bošnjaci iz SNSD-a, koji nikada neće dići glas u korist svojih naroda, već će poslušno šutjeti čuvajući poziciju koju im je Dodik dao - ustvrdio je Izetbegović, upitavši zašto hrvatski političari iz HDZ-a toleriraju "takav podanički položaj i zašto šute".  

Ističe da je Milorad Dodik sve uzeo od Hrvata i Bošnjaka, a da će Hrvate podržati samo na način da "ubaci kost među njih i Bošnjake". Nagovara ih, kaže, na borbu za treći entitet, ali nije ponudio niti jedan metar kvadratni teritorije RS-a u tu svrhu.

Na novinarsku opasku da građanske stranke u Sarajevu oko svih nacionalnih pitanja imaju isti stav kao i SDA, odnosno stranke koje se deklariraju nacionalno bošnjačkim, Izetbegović je kazao da ne vode građanske stranke bošnjačku politiku i da se nisu one priklonile SDA, već se SDA odlučila za bosansku, evropsku, inkluzivnu politiku, jer je ona interes Bošnjaka.

- Ne postoji u BiH isključivo bošnjačka, a naročito ne muslimanska, islamistička politička agenda i politika. Na pregovorima u Ženevi 1993. nam je nuđena podjela BiH na način da dobijemo trećinu teritorije, i da Bošnjaci istinski vladaju na toj trećini. Nismo to prihvatili, jer nismo mogli prihvatiti princip po kojem se nasiljem kreiraju granice i odnosi među narodima u BiH. Tada smo se opredijelili i za strateške politike, dakle bosanske i evropske, ne ekskluzivno bošnjačke.  Što se tiče građanskog bloka, svojevrsnog "četvrtog političkog naroda", njegovo postojanje je činjenica. To su ljudi koji ne žele da se u politici nacionalno određuju. Takve stranke čine skoro trećinu Parlamenta BiH i imaju više ruku od, recimo, SNSD-a i HDZ-a zajedno - kazao je Izetbegović.

Kada je u pitanju Izborni zakon, poručio je da će se morati postići kompromis, ali sumnja da je to moguće u narednih par sedmica.

- Što se tiče SDA, spremni smo prihvatiti neki od modela koji će izbor članova Predsjedništva BiH osloniti na većinsku volju konstitutivnih naroda. Dakle većinsku, ne stopostotnu, jer članovi Predsjedništva predstavljaju sve građane i cijelu BiH i moraju u izvjesnoj mjeri ovisiti i od glasova birača iz drugih naroda i reda ostalih. Koja je to mjera odredit će se kroz razgovore i pregovore. Pri tome se, naravno, mora osigurati implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je obaveza BiH i na evropskom putu. Od HDZ-a očekujemo da prihvati kao dovoljno ono što Ustav Federacije propisuje, dakle pravo konstitutivnih naroda da štite vitalni nacionalni interes, da imaju pravo veta samo po tim pitanjima. Moramo zauvijek ukloniti mogućnosti blokada koje truju odnose u Federaciji. Od srpske strane očekujemo minimum, da prihvate ono što su ranije prihvatali, pa sada odustali, a to je indirektni izbor članova Predsjedništva BiH, to bi jako pojednostavilo stvari - kazao je predsjednik SDA.

Krajnji Dodikov cilj je osamostaljenje RS-a

Govoreći o ponašanju Milorada Dodika, Izetbegović je ustvrdio da mu je prvi cilj ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH, spustiti ih na nivo RS-a, pod vlastitu kontrolu. A zatim pobijediti na oktobarskim izborima na nacionalističkim i separatističkim temama.

- Krajnji cilj je osamostaljenje RS-a, i on ga je locirao u 2027. godinu. Dodik se dugo priprema za ovo, nada se slabljenju Evropske unije i SAD-a, jačanju azijskih velesila, jačanju islamofobije. Vjerovatno je kanio krenuti u realizaciju planova tek za par godina... ali razvoj događaja je ubrzao njegove odluke – izgubio je kontrolu u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, znao je da će neki zaustavljeni procesi biti pokrenuti kada je Milan Tegeltija, koji je bio pod njegovom kontrolom, smijenjen s čela VSTV-a. Inzkova odluka je također podcrtala njegovu defanzivu, reagirao je emotivno. I pogriješio, ušao je u slijepu ulicu - istaknuo je Izetbegović dodajući da sankcije protiv njega tek slijede, jer "SAD, NATO i EU ne mogu dopustiti da ih porazi mali, bahati balkanski političar i da proizvede novi rat u Bosni i Hercegovini."

Navodi i kako Dodik kani u državi napraviti državu, a zatim je odvojiti od BiH. To, naglašava Izetbegović, neće ići.

- Ako se sruši mirovni sporazum, srušit će se mir, a ne država Bosna i Hercegovina. Zato nam je potrebna sloga Bošnjaka, Hrvata, odgovornih Srba i svih snaga koje žele očuvati mir i postignuti stepen napretka - poručio je Izetbegović uz ocjenu da je alternativa Dodiku velika koalicija svih odgovornih političkih snaga u BiH koja bi prepoznala i artikulirala želju ogromne većine građana u oba eniteta – a to je mir i ubrzanje ekonomskog napretka zemlje.